ciasto chałwa

upiecz pikantne i przytulne ciasto z orzechami i kawałkami chałwy! Ciasto z chałwą kojarzy się ze Wschodem-jego obfitością, słodyczami, bajkami, tajemnicami. Wszystko w tym cieście jest idealne-zarówno ciasto nasączone masłem, karmelizowane orzechy włoskie, aromat cynamonu, jak i chałwa, które nadają wypiekom przytulną przyprawę. Oczywiście to kawałki chałwy są główną atrakcją tego dania.
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 39 % 28 g
węglowodany 49 % 35 g
419 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Formę 12 na 25 cm smarujemy kawałkiem masła. Wyrównaj podstawę i boki formy paskami pergaminu.

orzechy włoskie, wstępnie umyte i wysuszone, grubo pokrojone na kilka kawałków. Chałwy kroimy na kawałki 3 cm.

przygotuj nadzienie: włóż masło do rondla i umieść na małym ogniu. Rozpuść masło, a następnie pozostaw na ogniu na kilka minut, aż masło stanie się jasnobrązowe i pojawi się orzechowy zapach. Zdejmij z ognia i ostudź.

gdy masło ostygnie, wymieszaj je z orzechami i mielonym cynamonem. Podziel mieszaninę na dwie części, z których jedną mieszamy cukier.

przygotuj ciasto: włóż masło o temperaturze pokojowej do miski miksera, wlej tam cukier puder. Ubij ze średnią prędkością, aż będzie puszysty, a następnie dodaj jajka i ponownie ubij.

przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj szczyptę soli morskiej, wymieszaj. Teraz naprzemiennie Wprowadzamy mieszankę mąki i śmietanę partiami do masy jajecznej. Zagnieść jednorodne ciasto.

rozłóż połowę ciasta w naczyniu do pieczenia, wyrównaj, rozłóż mieszankę orzechowo-cynamonową bez cukru i rozłóż kawałki chałwy na wierzchu. Pozostałe ciasto rozprowadzamy na chałwie i kładziemy na nim mieszankę orzechowo-cynamonową z cukrem.

włóż formę z przyszłym ciastem do piekarnika na 40-45 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. To proste. Przekłuwamy ciasto szpikulcem i patrzymy na szpikulec. Jeśli pozostanie czyste i suche, ciasto jest gotowe i można je wyjąć z piekarnika.

pozostaw ciasto w formie do ostygnięcia na 20 minut, a następnie ostrożnie wyjmij je z formy. Usuń pergamin z ciasta i pozwól mu całkowicie ostygnąć,dopiero potem pokrój w plastry. Jeśli zaczniesz kroić ciasto, aż ostygnie, schludne plastry nie będą działać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chałwa - 522   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy