skład / składniki
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Formę 12 na 25 cm smarujemy kawałkiem masła. Wyrównaj podstawę i boki formy paskami pergaminu.
orzechy włoskie, wstępnie umyte i wysuszone, grubo pokrojone na kilka kawałków. Chałwy kroimy na kawałki 3 cm.
przygotuj nadzienie: włóż masło do rondla i umieść na małym ogniu. Rozpuść masło, a następnie pozostaw na ogniu na kilka minut, aż masło stanie się jasnobrązowe i pojawi się orzechowy zapach. Zdejmij z ognia i ostudź.
gdy masło ostygnie, wymieszaj je z orzechami i mielonym cynamonem. Podziel mieszaninę na dwie części, z których jedną mieszamy cukier.
przygotuj ciasto: włóż masło o temperaturze pokojowej do miski miksera, wlej tam cukier puder. Ubij ze średnią prędkością, aż będzie puszysty, a następnie dodaj jajka i ponownie ubij.
przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj szczyptę soli morskiej, wymieszaj. Teraz naprzemiennie Wprowadzamy mieszankę mąki i śmietanę partiami do masy jajecznej. Zagnieść jednorodne ciasto.
rozłóż połowę ciasta w naczyniu do pieczenia, wyrównaj, rozłóż mieszankę orzechowo-cynamonową bez cukru i rozłóż kawałki chałwy na wierzchu. Pozostałe ciasto rozprowadzamy na chałwie i kładziemy na nim mieszankę orzechowo-cynamonową z cukrem.
włóż formę z przyszłym ciastem do piekarnika na 40-45 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. To proste. Przekłuwamy ciasto szpikulcem i patrzymy na szpikulec. Jeśli pozostanie czyste i suche, ciasto jest gotowe i można je wyjąć z piekarnika.
pozostaw ciasto w formie do ostygnięcia na 20 minut, a następnie ostrożnie wyjmij je z formy. Usuń pergamin z ciasta i pozwól mu całkowicie ostygnąć,dopiero potem pokrój w plastry. Jeśli zaczniesz kroić ciasto, aż ostygnie, schludne plastry nie będą działać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chałwa - 522 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g