skład / składniki
metoda gotowania
Curry to nie tylko mieszanka przypraw. To także nazwa różnych pikantnych, gęstych i płynnych potraw. Zazwyczaj Dania te składają się z gotowanych na parze warzyw, roślin strączkowych, ryb lub mięsa. Ten przepis ujawnia sekrety gotowania pikantnego i aromatycznego curry z rybą. Możesz wziąć dowolną rybę do smaku. Filety z plamiaka lub dorsza są idealne.
1. Jak zrobić curry z rybą i tamaryndowcem? Włóż olej kokosowy do dużego rondla z grubym dnem, Wyślij do ognia. Gdy masło się rozpuści, włóż do niego suszone strąki chili, a także musztardę i kolendrę. Trzymaj na małym ogniu przez 1-2 minuty, aby uzyskać pikantny smak.
2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Obierz również czosnek, posiekaj. Dodaj curry, cebulę i czosnek do garnka. Zwiększ ogień do średniego i podsmaż, od czasu do czasu mieszając, przez pięć minut. Cebula powinna stać się miękka.
3. Teraz dodaj kurkumę i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Po dwóch minutach wlej mleko kokosowe i bulion, zagotuj. Sos powinien lekko zgęstnieć.
4. Pokrój filet rybny na małe kawałki. Następnie włóż rybę do rondla, a następnie dodaj pastę tamaryndowca. Dusić przez 5 minut.
5. Umyj pomidory koktajlowe, pokrój je na pół. Umyj liście kolendry, dodaj do curry z pomidorami. To wszystko - po minucie ogień można wyłączyć.
6. Podawaj danie na stole, udekorowane gałązkami kolendry, kawałkami limonki.
ryż jest tradycyjnie podawany jako dodatek. Brązowy ryż basmati jest świetny.
Gotuj z przyjemnością i jedz dla zdrowia!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Tamaryndowiec - 239 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g