Kurczak po ajarsku
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania.
Krok 2:
Spłucz Tuku. osusz i pokrój wzdłuż piersi.
Krok 3:
Sól i pieprz z obu stron.
Krok 4:
Rozgrzej trochę oleju roślinnego na patelni z grubym dnem, umieść kurczaka od wewnątrz do dołu. Przykryj kurczaka talerzem o mniejszej średnicy niż patelnia i umieść na nim ciężar. Smażyć w ten sposób z obu stron.
Krok 5:
Podczas smażenia kurczaka przygotuj sos, posiekaj kolendrę i ząbki czosnku.
Krok 6:
Połącz posiekane zioła,czosnek,paprykę,chmiel-suneli i wodę w misce.wymieszać. Sos jest gotowy.
Krok 7:
Polej sosem kurczaka, przykryj. Dusić na małym ogniu przez 7 minut.Kurczak adżarski jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g