kurczak po ajarsku

Prosty i bardzo smaczny przepis.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 16 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
208 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spłucz Tuku. osusz i pokrój wzdłuż piersi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i pieprz z obu stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej trochę oleju roślinnego na patelni z grubym dnem, umieść kurczaka od wewnątrz do dołu. Przykryj kurczaka talerzem o mniejszej średnicy niż patelnia i umieść na nim ciężar. Smażyć w ten sposób z obu stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia kurczaka przygotuj sos, posiekaj kolendrę i ząbki czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz posiekane zioła,czosnek,paprykę,chmiel-suneli i wodę w misce.wymieszać. Sos jest gotowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej sosem kurczaka, przykryj. Dusić na małym ogniu przez 7 minut.Kurczak adżarski jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy