Królik w kremowym sosie

danie ma bardzo delikatny smak. Łatwo przyswajalny przez organizm. Mięso królika jest bardzo przydatne, ponieważ należy do najbardziej dietetycznych produktów. Nie obciąża organizmu. Możesz podawać z dowolnymi sałatkami. Idealne są świeże warzywa i sok pomidorowy.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 7 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 49 % 17 g
179 kcal
IG: 11 / 83 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 49 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do dekoracji najlepiej nadaje się ryż. Należy go gotować w niewielkiej ilości wody, aż będzie kruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel przednie i tylne uda od tuszy królika, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel kolendrę na drobny proszek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj zieleninę koperkową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marchewki obrać i pokroić w małe kostki i ugotować w bulionie, w którym gotuje się mięso.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe kawałki mięsa usmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju roślinnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej niewiele oleju roślinnego do kotła, usmaż mąkę i wlej bulion i śmietanę lub śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, zrzucić pokruszone zioła, czosnek, posiekaną kolendrę, sól do smaku, dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugotowany ryż ułożyć na szerokim płaskim naczyniu, przykryć kawałkami mięsa i marchewki. Aby danie wyglądało bardziej estetycznie, możesz uzupełnić liście sałaty i inne zioła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe danie polać kremowym sosem i podawać. Danie wygląda pięknie i apetycznie! Z powodzeniem możesz gotować na dowolne wakacje lub wydarzenie.

każda zieleń pasuje do Twojego gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy