słodkie placki na mleku i suchych drożdżach

Zrób prawdziwe puszyste placki śniadaniowe. Placki, gorące, prosto z patelni, złote i delikatne w smaku, z ciasta pszennego ze śmietaną lub dżemem, pachnące i zawsze pożądane. Niektórzy nazywają je pączkami, inni pączkami, ale prawdziwe naleśniki przygotowane według klasycznej receptury mają swój indywidualny smak. Przygotowanie prawdziwych naleśników wcale nie jest trudne, a pewnego ranka twój dom wypełni się pysznym aromatem świeżo przygotowanych naleśników ze śmietaną i świeżymi jagodami, a filiżanka gorącej kawy lub herbaty uzupełni śniadanie z naleśnikami.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 59 % 32 g
289 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, drożdże i wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób zagłębienie w mące i dodaj 1 jajko i mleko, wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 2 łyżki. łyżki oleju roślinnego i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zamknij ciasto folią spożywczą i odłóż na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki. łyżki oleju roślinnego. Ciasto wyłożyć łyżką na patelnię, w niewielkiej odległości od siebie. Łyżkę za każdym razem, zanim weźmiesz ciasto, zanurz w zimnej wodzie, wtedy ciasto nie przyklei się do łyżki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz placki na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.Do naleśników można podawać śmietanę, dżem lub dżem, sosy czekoladowe lub kremowe. Smacznego!

placki, gorące, prosto z patelni, złote i delikatne w smaku placki, z ciasta pszennego ze śmietaną lub dżemem, pachnące i zawsze pożądane. Niektórzy nazywają je pączkami, inni pączkami, ale prawdziwe naleśniki przygotowane według klasycznej receptury mają swój indywidualny smak. Europejczycy są pewni, że prawdziwe rosyjskie naleśniki to naleśniki. To oni są zaliczani do słynnych potraw kuchni rosyjskiej. Przygotowanie prawdziwych naleśników wcale nie jest trudne, a pewnego ranka twój dom wypełni się pysznym aromatem świeżo przygotowanych naleśników ze śmietaną i świeżymi jagodami, a filiżanka gorącej kawy lub herbaty uzupełni śniadanie z naleśnikami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy