skład / składniki
metoda gotowania
1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Wędzoną kiełbasę kroimy na cienkie kawałki.
2. Smaż kurczaka, kiełbasę i ser na oliwie z oliwek, a następnie rozłóż salsę, dodaj trochę wody, gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Ochładzać.
3. Rozwałkuj jedną warstwę ciasta, umieść ją w formie tak, aby krawędzie były wyższe niż bok formy, zwisały swobodnie.
4. Rozłóż lekko schłodzone nadzienie na cieście, przykryj inną warstwą, ściśnij krawędzie.
5. Rozbij jajko do miski, ubij widelcem, posmaruj silikonową szczotką powierzchnię ciasta. Zetrzyj cheddar na drobnej tarce, posyp na wierzchu.
6. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 30 minut.
podawaj takie ciasto pyszne ze śmietaną i sałatką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Salsa - 36 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g