Meksykańskie ciasto z kurczakiem i sosem salsa

złota skórka, obfitość soczystego nadzienia, cudowny smak! Meksykańskie ciasto z kurczakiem i sosem salsa podbija swoim smakiem od pierwszego kęsa. Nadzienia jest dużo, ciasto jest cienkie, kruche, po prostu bardzo smaczne! Całkiem możliwe jest zjedzenie takiego ciasta, jeśli dodasz do niego porcję sałatki.
svetikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 39 % 15 g
węglowodany 32 % 12 g
255 kcal
IG: 17 / 83 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Wędzoną kiełbasę kroimy na cienkie kawałki.

2. Smaż kurczaka, kiełbasę i ser na oliwie z oliwek, a następnie rozłóż salsę, dodaj trochę wody, gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Ochładzać.

3. Rozwałkuj jedną warstwę ciasta, umieść ją w formie tak, aby krawędzie były wyższe niż bok formy, zwisały swobodnie.

4. Rozłóż lekko schłodzone nadzienie na cieście, przykryj inną warstwą, ściśnij krawędzie.

5. Rozbij jajko do miski, ubij widelcem, posmaruj silikonową szczotką powierzchnię ciasta. Zetrzyj cheddar na drobnej tarce, posyp na wierzchu.

6. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 30 minut.

podawaj takie ciasto pyszne ze śmietaną i sałatką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Salsa - 36   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g

Podobne przepisy