Sałatka meksykańska z kurczakiem

niesamowita sałatka z kurczakiem! Warto spróbować! Sałatka meksykańska z kurczakiem, ziołami, fasolą i kukurydzą jest dość obfita. Połączenie składników jest bardzo dobrze dobrane, harmonijnie się uzupełniają. W razie potrzeby sałatkę można posypać tartym serem.
kisik07Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 29 % 6 g
123 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć suchymi przyprawami, smażyć na gorącej oliwie z oliwek przez 5-6 minut z obu stron.

2. Umyj liście sałaty, osusz, włóż do miski. Awokado obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do miski na zioła.

3. Tutaj kładziemy czarną fasolę, kukurydzę w puszkach, filety pokrojone na kawałki.

4. Zalej składniki salsą, sól do smaku. Lekko posyp sokiem z limonki.

podawaj na stole, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Fasola suszona Biała surowa - 340   kcal/100g
  • Fasola suszona Biała gotowana - 118   kcal/100g
  • Fasola suszona czerwona surowa - 343   kcal/100g
  • Fasola suszona czerwona gotowana - 118   kcal/100g
  • Fasola konserwowana w sosie pomidorowym - 63   kcal/100g
  • Suszona fasola mung nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Fasola mung kiełkowana na surowo - 350   kcal/100g
  • Fasola czarna - 58   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Salsa - 36   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy