skład / składniki
metoda gotowania
1. Szalotki obieramy, cienko kroimy w półpierścienie. Smażyć na oliwie z oliwek do intensywnego złotego koloru, a następnie przenieść cebulę na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju.
2. Podziel pomelo na plasterki, pokrój każdy na pół. Mango obieramy, kroimy w kostkę, chili kroimy w cienkie paski, nasiona usuwamy. Umyj bazylię, oddziel liście od łodygi.
3. Rozłóż pomelo, Mango, bazylię w misce, dodaj tutaj połowę smażonej cebuli i resztę surowej cebuli.
4. Do dressingu wlej sok z limonki, ocet do miski, dodaj sos rybny, wlej cukier kokosowy, mieszaj, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą.
5. Polej sałatkę dressingiem, udekoruj chili i pozostałą prażoną cebulą. W razie potrzeby możesz dodać kilka plasterków limonki.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Pomelo - 38 kcal/100g