Sałatka z pomelo

Spróbuj lekkiej sałatki owocowo-warzywnej! Gotowanie jest proste! Sałatka z pomelo to pikantne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom. Szalotka jest smażona na oliwie z oliwek, aż się zrumieni, ważne jest, aby nie palić cebuli, ale mieć czas, aby ją usunąć i przenieść na ręcznik papierowy.
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 71 % 15 g
116 kcal
IG: 43 / 29 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Szalotki obieramy, cienko kroimy w półpierścienie. Smażyć na oliwie z oliwek do intensywnego złotego koloru, a następnie przenieść cebulę na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju.

2. Podziel pomelo na plasterki, pokrój każdy na pół. Mango obieramy, kroimy w kostkę, chili kroimy w cienkie paski, nasiona usuwamy. Umyj bazylię, oddziel liście od łodygi.

3. Rozłóż pomelo, Mango, bazylię w misce, dodaj tutaj połowę smażonej cebuli i resztę surowej cebuli.

4. Do dressingu wlej sok z limonki, ocet do miski, dodaj sos rybny, wlej cukier kokosowy, mieszaj, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą.

5. Polej sałatkę dressingiem, udekoruj chili i pozostałą prażoną cebulą. W razie potrzeby możesz dodać kilka plasterków limonki.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Pomelo - 38   kcal/100g

Podobne przepisy