kurczak z sokiem z tamaryndowca

Spróbuj soczystego, pikantnego kurczaka! Proste i smaczne! Kurczak z sokiem z tamaryndowca okazuje się niezwykle smaczny i soczysty, wygląda bardzo apetycznie. Przygotowanie takiego dania wcale nie jest trudne, kurczak jest grillowany. Warto zauważyć, że do gotowania należy wybrać nie tłustą część kurczaka, bez skóry i kości, najlepiej nadaje się filet, ale można użyć piersi po usunięciu kości i skóry.
nice_kitten06Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 15 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 48 % 16 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

1. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Obierz pieprz z nasion, a także posiekaj. Smażyć cebulę, czosnek i pieprz na oliwie z oliwek, dodać kminek, wymieszać, gotować na małym ogniu przez 7 minut, aż cebula będzie przezroczysta i miękka.

2. Następnie wlej sok z tamaryndowca, zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj, aż zgęstnieje, około 5 minut.

3. Wlej powstałą masę do miski blendera, ubij, aż będzie gładka przez 30 sekund. Wlej sos do miski, pozwól mu trochę ostygnąć.

4. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki, nawlekamy na drewniane szaszłyki, lekko posypujemy oliwą z oliwek, grillujemy na złoty kolor ze wszystkich stron, łącznie około 6 minut.

5. Polej kurczaka przygotowanym sosem z tamaryndowca, kontynuuj smażenie, od czasu do czasu obracaj, aż kurczak będzie całkowicie gotowy, zajmie to około 10 minut.

6. Posiekaj zieloną cebulę, przenieś szaszłyki na talerz, posyp kurczaka cebulą i podawaj.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Tamaryndowiec - 239   kcal/100g

Podobne przepisy