skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Obierz pieprz z nasion, a także posiekaj. Smażyć cebulę, czosnek i pieprz na oliwie z oliwek, dodać kminek, wymieszać, gotować na małym ogniu przez 7 minut, aż cebula będzie przezroczysta i miękka.
2. Następnie wlej sok z tamaryndowca, zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj, aż zgęstnieje, około 5 minut.
3. Wlej powstałą masę do miski blendera, ubij, aż będzie gładka przez 30 sekund. Wlej sos do miski, pozwól mu trochę ostygnąć.
4. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki, nawlekamy na drewniane szaszłyki, lekko posypujemy oliwą z oliwek, grillujemy na złoty kolor ze wszystkich stron, łącznie około 6 minut.
5. Polej kurczaka przygotowanym sosem z tamaryndowca, kontynuuj smażenie, od czasu do czasu obracaj, aż kurczak będzie całkowicie gotowy, zajmie to około 10 minut.
6. Posiekaj zieloną cebulę, przenieś szaszłyki na talerz, posyp kurczaka cebulą i podawaj.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Tamaryndowiec - 239 kcal/100g