kremowe placki z gruszką Duchesse
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Odmierz składniki.
Krok 2:

Ubij jajko z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 3:

Wlej śmietanę. Ubijaj do uzyskania gładkości.
Krok 4:

Umyj gruszkę, osusz, obierz. Zetrzyj miąższ na grubej tarce.
Krok 5:

Dodaj gruszkę do ciasta i dobrze wymieszaj.
Krok 6:

Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Dobrze wymieszaj.
Krok 7:

Dobrze wymieszaj. Powinno być lepkie ciasto. W zależności od wielkości jajka mąka może wymagać nieco więcej. Miałem duże jajko, więc dodałem jeszcze 1 łyżkę.l. mąka. Razem mąka potrzebowała 80 g.
Krok 8:

Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym na złoty kolor z obu stron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g


