Belyashi z ciasta na ciasto

apetyczny i pachnący biały, smaczny, szybki i prosty. Apetyczne i pachnące bielaki są kochane przez wielu. Belyashi to bujne ciasto z soczystym i aromatycznym nadzieniem, smażone na patelni na złoty kolor! Przetłumaczone z języka Baszkirskiego lub tatarskiego "Belesh" - "ciasto", to tam wymyślili ten przepis, bez którego największe święta nie mogą się teraz obejść. Odróżnia je od tradycyjnych smażonych pasztecików nie tylko forma. Z reguły bielaki są gotowane w kształcie okrągłym lub trójkątnym, pozostawiając mały otwór po jednej stronie produktu.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 58 % 31 g
węglowodany 28 % 15 g
368 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto: wymieszaj drożdże i cukier granulowany, dodaj 250 ml. ciepłej wody, dokładnie wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po 10 minutach na powierzchni powinna powstać piana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce przesiać 300 gr. mąki, dodać 1 łyżeczkę soli, wymieszać. Zrób zagłębienie w mące i wlej gotowe ciasto, mieszaj, aż będzie gładkie, dodaj 2 łyżki.łyżki oleju roślinnego, mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj średniej wielkości cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, 1 łyżeczkę soli i mieszankę ziół, dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 1 godzinie ciasto powinno być gotowe, wzrośnie I wzrośnie 2x. Powierzchnię, na której ugotujesz Biel, posmaruj olejem roślinnym, połóż na nim ciasto i pokrój na małe porcje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniataj każdy kawałek ciasta rękami i umieść mięso mielone na środku, delikatnie ściśnij w kółko, pozostawiając małą dziurkę z jednej strony w środku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej i połóż belyashi dziurką w dół, smaż przez 3-4 minuty, odwróć i smaż przez kolejne 3-4 minuty z każdej strony na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotowe białe na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu, posyp zieloną cebulą i ziołami i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal / 100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy