skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotujemy wszystkie składniki do przygotowania kebaba donerowego. Ponieważ chleb pita wyschnie, jeśli najpierw go ugotujemy. Zacznijmy od patelni, wysyłając ją do ognia, a następnie pokrój filet na małe plasterki.
Krok 2:
Następnie posiekaj cebulę, ale nie posiekaj.
Krok 3:
Teraz możesz wysłać cebulę i mięso do rozgrzanego oleju.
Krok 4:
Upewnij się, że wszystko się nie pali i pokrój pieprz – lepiej w paski.
Krok 5:
Wyślij i pieprz na patelnię. Smaż nadzienie dosłownie przez 5 minut, ponieważ małe kawałki mięsa natychmiast się złapią.
Krok 6:
Podczas smażenia nadzienia cienko posiekajmy ser.
Krok 7:
Następnie pokrój małe warzywa, które masz pod ręką.
Krok 8:
To wszystko. Podczas gdy nadzienie stygnie na talerzu, możesz rozłożyć chleb pita na stole i pokroić na części o pożądanych rozmiarach (najlepiej na pół).
Krok 9:
Aby nie gotować osobno sosu, najpierw cienko posmarujemy chleb pita keczupem, a następnie majonezem. Rozmazujemy to wszystko na powierzchni chleba pita - powinna być równa warstwa –
Krok 10:
Połóż schłodzone nadzienie bezpośrednio z patelni na chlebie pita, odcedzając olej i robiąc małe wcięcia od dołu i bliżej pozostałych krawędzi chleba pita.
Krok 11:
Rozłóż cienko pokrojony ogórek na słomie na powierzchni, posyp wszystko ziołami i przyprawami, przykryj to piękno cienkimi kawałkami sera.
Krok 12:
Pozostaje zwinąć Kebab doner. Zacznijmy od strony, na której leży nadzienie. Obróć kopertę lub bułkę pita, wykonując kilka obrotów (aby nadzienie się nie rozpadło).
Krok 13:
Powinna być gęsta bułka, aby wygodniej było ją usmażyć na patelni, podgrzać w piekarniku lub w inny sposób.
i więcej porad
sukces kebaba donerowego zależy od kilku składników, a jednym z nich jest właściwy chleb pita, tj. bez pęknięć, gęsty, elastyczny i dobrze zginalny. Idealny-ormiański lub własnego przygotowania.
sos to drugi składnik. Składa się z reguły ze śmietany, domowego majonezu lub kefiru zmieszanego z ulubionymi składnikami, takimi jak starty czosnek, curry, suszone przyprawy, mielony pieprz itp. Jeśli jesteś zbyt leniwy, aby przygotować sos, możesz po prostu posmarować chleb pita majonezem lub inną bazą.
farsz. Twoja wyobraźnia i możliwości są gwiazdami przewodnimi. W końcu w kebabie donerowym możesz umieścić wszystko, co masz w lodówce. To ryby, warzywa, mięso itp.
mięso. Możesz użyć kurczaka, wieprzowiny, jagnięciny. Przed gotowaniem możesz marynować go w ulubiony sposób, a następnie usmażyć. A jeśli nie ma czasu, możesz przyprawić całą nadzienie przyprawami.
składanie donera to skomplikowany proces. Jeśli włożysz dużo nadzienia i bez wcięcia, produkt rozpadnie się lub będzie wyglądał niereprezentacyjnie.
dlatego konieczne jest nałożenie nadzienia tak, aby pita wystarczyła do złożenia w kopertę i aby wcięcia były we właściwych miejscach. Rolka powinna być równa i gęsta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g