Doner Kebab domowy

orientalna kuchnia na twoim stole-szybka, satysfakcjonująca, pyszna! Po przynajmniej raz ugotowaniu kebaba donerowego w domu zrozumiesz, że znalazłeś inny sposób na nakarmienie rodziny lub gości tak niezwykłym daniem. Ta przekąska ozdobi stół na przyjęciu, nasyci w pracy, w domu do każdego posiłku. Będzie niezastąpiona na pikniku! Gotuj doner według własnego gustu, używając szerokiej gamy potraw, a za każdym razem będziesz mieć wszystkie nowe akcenty i smaki. Po spróbowaniu kebabu donerowego przygotowanego w domu z bezpiecznej żywności nie będziesz chciał już chodzić do kawiarni. W końcu wątpliwe jest, aby stragany fast foodów przestrzegały norm sanitarnych, więc porcja donera w nieznanym miejscu może powodować zgagę lub zatrucie! Na przykład takie jedzenie przygotowane z warzyw i ryb lub bez obróbki cieplnej pomoże schudnąć.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 57 % 16 g
węglowodany 18 % 5 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotujemy wszystkie składniki do przygotowania kebaba donerowego. Ponieważ chleb pita wyschnie, jeśli najpierw go ugotujemy. Zacznijmy od patelni, wysyłając ją do ognia, a następnie pokrój filet na małe plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie posiekaj cebulę, ale nie posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz możesz wysłać cebulę i mięso do rozgrzanego oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Upewnij się, że wszystko się nie pali i pokrój pieprz – lepiej w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij i pieprz na patelnię. Smaż nadzienie dosłownie przez 5 minut, ponieważ małe kawałki mięsa natychmiast się złapią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas smażenia nadzienia cienko posiekajmy ser.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie pokrój małe warzywa, które masz pod ręką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    To wszystko. Podczas gdy nadzienie stygnie na talerzu, możesz rozłożyć chleb pita na stole i pokroić na części o pożądanych rozmiarach (najlepiej na pół).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby nie gotować osobno sosu, najpierw cienko posmarujemy chleb pita keczupem, a następnie majonezem. Rozmazujemy to wszystko na powierzchni chleba pita - powinna być równa warstwa –

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż schłodzone nadzienie bezpośrednio z patelni na chlebie pita, odcedzając olej i robiąc małe wcięcia od dołu i bliżej pozostałych krawędzi chleba pita.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż cienko pokrojony ogórek na słomie na powierzchni, posyp wszystko ziołami i przyprawami, przykryj to piękno cienkimi kawałkami sera.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaje zwinąć Kebab doner. Zacznijmy od strony, na której leży nadzienie. Obróć kopertę lub bułkę pita, wykonując kilka obrotów (aby nadzienie się nie rozpadło).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Powinna być gęsta bułka, aby wygodniej było ją usmażyć na patelni, podgrzać w piekarniku lub w inny sposób.

i więcej porad

sukces kebaba donerowego zależy od kilku składników, a jednym z nich jest właściwy chleb pita, tj. bez pęknięć, gęsty, elastyczny i dobrze zginalny. Idealny-ormiański lub własnego przygotowania.

sos to drugi składnik. Składa się z reguły ze śmietany, domowego majonezu lub kefiru zmieszanego z ulubionymi składnikami, takimi jak starty czosnek, curry, suszone przyprawy, mielony pieprz itp. Jeśli jesteś zbyt leniwy, aby przygotować sos, możesz po prostu posmarować chleb pita majonezem lub inną bazą.

farsz. Twoja wyobraźnia i możliwości są gwiazdami przewodnimi. W końcu w kebabie donerowym możesz umieścić wszystko, co masz w lodówce. To ryby, warzywa, mięso itp.

mięso. Możesz użyć kurczaka, wieprzowiny, jagnięciny. Przed gotowaniem możesz marynować go w ulubiony sposób, a następnie usmażyć. A jeśli nie ma czasu, możesz przyprawić całą nadzienie przyprawami.

składanie donera to skomplikowany proces. Jeśli włożysz dużo nadzienia i bez wcięcia, produkt rozpadnie się lub będzie wyglądał niereprezentacyjnie.
dlatego konieczne jest nałożenie nadzienia tak, aby pita wystarczyła do złożenia w kopertę i aby wcięcia były we właściwych miejscach. Rolka powinna być równa i gęsta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy