tortille ze szczyrzycy

Tradycyjny indyjski płaski chleb-przygotowanie nie jest trudne! Tortille z shchiritsa są pyszne i super zdrowe! Szczyrica (lub amarant) jest bogata w białko i żelazo. Jest również dobrym źródłem magnezu i cynku. A co najważniejsze-nie zawiera glutenu. Tortille z shchiritsa są tradycyjnie pieczone w Indiach. Podawane na stole z domowym ghee Mala, po prostu rozpływają się w ustach. Chili dodaje im ostrości, a kminek ma specjalną aromatyczną nutę do smaku.
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

mówią, że takie ciasta pomagają zwiększyć dobrobyt i dobrobyt rodziny, przyczyniają się do znalezienia harmonii. Czy tak naprawdę nie można powiedzieć na pewno, ale jedno można powiedzieć na pewno: ciastka z shchiritsa dają zdrowie, ponieważ są bardzo przydatne.

nawiasem mówiąc, takie tortille są tradycyjne nie tylko w Indiach. Nasi przodkowie również je ugotowali, jednak bez dodatku chili i imbiru. Ale dodamy te składniki, aby uzyskać jaśniejszy smak tego domowego chleba.

1. Do dużej miski przełóż mąkę ze szczyricy. Jeśli nie masz mąki, ale są tylko nasiona, musisz samodzielnie zamienić je w mąkę. Na przykład za pomocą młynka do kawy.

2. Dodaj pastę imbirową do miski z mąką. Pasta imbirowa jest popularnym sosem w Indiach. Jeśli nie masz gotowej pasty imbirowej, łatwo to zrobić: w tym celu musisz zmielić imbir, dodać do niego trochę oleju roślinnego i soli do smaku. To wszystko-makaron jest gotowy!

3. W pojemniku do mąki i pasty dodaj posiekaną papryczkę chili.

4. Wlej tam nasiona kminku i sól i wszystko wymieszaj. Zagniatamy ciasto - dość strome, dodając trochę wody. Ciasto nie powinno być miękkie, będzie dość trudne do ugniatania. Nie potrzebujesz dużo wody-po trochu.

5. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części i z każdej formujemy kulę. Następnie rozwałkuj każdą kulkę w płaskie ciasto, wykonaj wgniecenia na powierzchni każdego ciasta za pomocą wałka do ciasta i nacięć nożem.

6. Rozgrzej żeliwną patelnię. Powinien być suchy, bez dodatku oleju. Ułóż pierwszą tortillę pokrojoną i pomarszczoną stroną do dołu, gotuj, aż się zrumieni. Następnie odwróć drugą stronę i gotuj również-aż się zarumieni.

7. Powtórz to samo z pozostałymi dwoma tortillami.

podawaj tortille na ciepło z masłem ghee, ulubionymi sosami, świeżymi warzywami.

smacznego i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Szczyrzyca - 371   kcal/100g

Podobne przepisy