karp w kawałkach

Metoda punktacji gotowania ryb! Koniecznie spróbuj! Co może być smaczniejszego niż duszony karp? Dla mnie-nic! Danie, które niesie ze sobą nie tylko smak, ale także urok (a może jestem tylko smakoszem ryb? nie wykluczone :)
snejokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 15 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 13 % 4 g
172 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrze, odetnij głowę i płetwy, w tym płetwę ogonową. Tuszę myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na dwie części wzdłuż grzbietu,a następnie kroimy na porcje.

2. Każdy kawałek panierujemy w mące i smażymy na oleju roślinnym ze wszystkich stron.

3. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Umieść wszystkie smażone kawałki karpia na patelni, połóż na nich cebulę, dodaj sól, pieprz, suszony czosnek. Dodaj śmietanę i wlej gorącą wodę, gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.

podajemy duszonego karpia na gorąco

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sazan azowski - 121   kcal/100g
  • Karp kaspijski - 97   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy