skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w pióra, czosnek w talerze, układamy na głębokiej patelni z grubym dnem, wlewamy olej roślinny, smażymy na małym ogniu.
2. Umyj pomidory, zalej wrzącą wodą, usuń skórkę (szybko się rozdzieli), pokrój miąższ w kostkę, Wyślij do cebuli i czosnku. Dodaj zmieloną czerwoną paprykę, wędzoną paprykę, gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
3. W międzyczasie obieramy marchewki i seler, myjemy. Pokrój marchewki w grube koła, seler w kostkę. Rozłóż na patelni, smaż przez kolejne 15 minut.
4. Posiekaj kapustę (niezbyt cienką, około 0,5 cm) na resztę warzyw, sól, wlej cukier, gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
5. 5 minut przed końcem gotowania dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.
6. Układamy obrabiany przedmiot w suchych sterylnych słoikach, ubijamy łyżką, a na wierzch każdego słoika wlewamy gorący olej roślinny (warstwa powinna wynosić co najmniej 0,5 cm).
7. Sterylizujemy półfabrykaty, umieszczając je w głębokim garnku z gorącą wodą (woda powinna sięgać do ramion słoika) przez 5 minut półlitrowe słoiki i 15 minut litrowe.
ostatni etap, jak zwykle, dzień pod kocem, aż całkowicie ostygnie.
lepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, piwnica jest idealnym miejscem)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g