kapuśniak na zimę bez pieprzu

Co jeszcze można przygotować na zimę? Przygotuj kapuśniak! Kapuśniak jest bardzo przydatnym preparatem, z jego pomocą ulubione pierwsze danie przygotowuje się w dwóch rachunkach. Więc jeśli zdecydujesz się skorzystać z przepisu, czas będzie dobrze spędzony!
mariyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 37 % 7 g
126 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 50 min

1. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w pióra, czosnek w talerze, układamy na głębokiej patelni z grubym dnem, wlewamy olej roślinny, smażymy na małym ogniu.

2. Umyj pomidory, zalej wrzącą wodą, usuń skórkę (szybko się rozdzieli), pokrój miąższ w kostkę, Wyślij do cebuli i czosnku. Dodaj zmieloną czerwoną paprykę, wędzoną paprykę, gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

3. W międzyczasie obieramy marchewki i seler, myjemy. Pokrój marchewki w grube koła, seler w kostkę. Rozłóż na patelni, smaż przez kolejne 15 minut.

4. Posiekaj kapustę (niezbyt cienką, około 0,5 cm) na resztę warzyw, sól, wlej cukier, gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

5. 5 minut przed końcem gotowania dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.

6. Układamy obrabiany przedmiot w suchych sterylnych słoikach, ubijamy łyżką, a na wierzch każdego słoika wlewamy gorący olej roślinny (warstwa powinna wynosić co najmniej 0,5 cm).

7. Sterylizujemy półfabrykaty, umieszczając je w głębokim garnku z gorącą wodą (woda powinna sięgać do ramion słoika) przez 5 minut półlitrowe słoiki i 15 minut litrowe.

ostatni etap, jak zwykle, dzień pod kocem, aż całkowicie ostygnie.

lepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, piwnica jest idealnym miejscem)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy