szybkie ciasteczka na patelni
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Włóż żółtko do miski, wlej cukier, sól, dodaj śmietanę, wymieszaj.
2. Wlej olej roślinny, ubij masę trzepaczką.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zagniataj ciasto. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, jest miękkie i łatwe w obróbce.
4. Ciasto zwijamy w kiełbasę, kroimy na kawałki, a następnie zwijamy kawałki w tortille (używam teksturowanego wałka do ciasta, aby uzyskać wytłoczoną powierzchnię).
5. Ciasteczka pieczemy na suchej patelni (bez dodatku oleju) z obu stron, aż będą ładnie rumiane (to około 3 minuty z każdej strony).
bardzo smaczne z mlekiem lub kakao)
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g