domowy majonez na żółtkach kurczaka
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek oddzielamy żółtka kurczaka od białek i wkładamy do miski, dodajemy sól, granulowany cukier i musztardę. Wszystko dobrze wymieszaj mikserem. Następnie ostrożnie stopniowo wlewaj olej do tej mieszanki, kontynuując ciągłe ubijanie. Należy to zrobić ostrożnie, ponieważ konieczne jest całkowite Związanie żółtek z olejem. Rezultatem powinna być emulsja o jednolitej konsystencji. Gdy uzyskany przez nas majonez uzyska konsystencję, której potrzebujemy, zgęstnieje, wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny i ubij masę. Oto nasz domowy majonez i gotowy! Wyjmujemy go do czystego słoika i zamykamy pokrywką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g