domowy majonez na żółtkach kurczaka

Precz ze stabilizatorami i konserwantami! Naucz się robić domowy majonez! Teraz opowiem ci o kulinarnym przepisie na robienie domowego majonezu na żółtkach kurczaka, który możesz dodać do dowolnego jedzenia w przyszłości.
KhalideAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 94 % 77 g
węglowodany 2 % 2 g
693 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

  na początek oddzielamy żółtka kurczaka od białek i wkładamy do miski, dodajemy sól, granulowany cukier i musztardę. Wszystko dobrze wymieszaj mikserem. Następnie ostrożnie stopniowo wlewaj olej do tej mieszanki, kontynuując ciągłe ubijanie. Należy to zrobić ostrożnie, ponieważ konieczne jest całkowite Związanie żółtek z olejem. Rezultatem powinna być emulsja o jednolitej konsystencji. Gdy uzyskany przez nas majonez uzyska konsystencję, której potrzebujemy, zgęstnieje, wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny i ubij masę. Oto nasz domowy majonez i gotowy! Wyjmujemy go do czystego słoika i zamykamy pokrywką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy