kanapki z serem i mandarynkami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
ser kroimy w cienkie plasterki (lepiej użyć do tego specjalnego noża do sera). Obieramy skórki z gruszek, usuwamy rdzeń i nasiona, kroimy w małe kostki. Obrane mandarynki dzielimy na osobne plasterki. Oddzielamy również winogrona od kiści (lepiej jest wziąć winogrona bez pestek). Cytryny kroimy w kółka i układamy na szerokim naczyniu. Bierzemy drewniane szaszłyki i nawleczamy na nie w następującej kolejności nasze produkty: jedno winogrono, jeden plasterek mandarynki, jeden kawałek gruszki, kwadrat sera. Przyklej każdy szpikulec w cytrynowym kółku. Nasze jedzenie-przepyszne kanapki-jest gotowe do spożycia. Lepiej jest gotować je bezpośrednio przed stołem, aby plasterki mandarynki nie wyschły, w przeciwnym razie będzie bez smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g