sałatka ze świeżej marchwi i buraków z orzechami nerkowca i miodem

najzdrowsza i najsmaczniejsza sałatka, którą dzieci będą jeść łyżkami!
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 59 % 10 g
78 kcal
IG: 20 / 10 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

generalnie wolę jeść i gotować sałatki warzywne, ponieważ są zdrowe i smaczne. Znam wiele przepisów kulinarnych na to jedzenie. Szczególną miłością płonę do różnych roślin okopowych. Teraz chciałbym podzielić się przepisem na sałatkę ze świeżej marchwi i buraków. Na początek myjemy marchewki i buraki pod bieżącą wodą, obieramy. Teraz za pomocą robota kuchennego lub grubej tarki pocieramy warzywa. Następnie przenosimy przygotowane warzywa korzeniowe do salaterki, dodajemy do nich posiekaną zieloną cebulę i mielone orzechy. Teraz wymieszaj miód, jogurt, imbir i chili. Wszystko mieszamy. Teraz bierzemy formy bez dna, kładziemy je na porcjach, wypełniamy sałatką i usuwamy formę. Rezultatem jest sałatka uformowana w okrąg, trójkąt lub inny kształt, jaki masz pod ręką. Teraz udekoruj sałatkę gałązką zieleni-pietruszki lub koperku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy