skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Idealny na pikniki na świeżym powietrzu przepis kulinarny-Sałatka pita-odnosi się do potraw kuchni greckiej. Piękno takiego jedzenia polega na tym, że można je zabrać ze sobą, jak powiedziałem, na miasto lub do pracy i zjeść jak zwykłą kanapkę. Innymi słowy, jest to doskonałe "mobilne jedzenie", bardzo zdrowa" przekąska " na ciężki dzień pracy. Przygotuj go z wyprzedzeniem, a przyjemny lunch w pracy będzie gwarantowany.
obieramy ogórki, a następnie razem z pomidorami kroimy w kostkę. To samo dotyczy sera feta-kroimy w kostkę. Wlej oliwę z oliwek do głębokiej miski, dodaj pieprz i sól, wyciśnij czosnek, wymieszaj. Teraz kładziemy tutaj pomidory, ogórki, ser, oliwki pokrojone na cztery części i liście sałaty rozdarte rękami na małe kawałki. Ponownie wymieszaj. Przecinamy dwa pita na pół – otrzymujemy 4 porcje. Wypełnij każdy kawałek sałatką i zawiń w rurkę. Najważniejsze jest, aby zrobić to przed podaniem, aby chleb pita nie zmiękł.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g