ryba w łuskach ziemniaczanych

gotuję tę rybę od wielu lat. Moi goście są zawsze zachwyceni! Radzę wszystkim wypróbować ten pyszny przepis. Zaskocz swoją rodzinę i gości!
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 26 % 7 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filet z mojej ryby, sól i pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki kroimy bardzo cienko. Używam tarki Berner. Zanurz rybę w ubitym jajku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po jednej stronie fileta rybnego układamy koła ziemniaków w łuski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bardzo ostrożnie układamy naszą rybę & quot; łuskami & quot; w dół na patelni rozgrzanej olejem. Jeśli & quot; łuski & quot; rozłoży się, będziemy je również ostrożnie popychać z powrotem drewnianą szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na wierzchu, bezpośrednio na patelni, układamy warstwę & quot; łusek" na drugą stronę fileta. Ziemniaki smaruję ręką pozostałym ubitym jajkiem, aby nie rozpadały się tak bardzo podczas obracania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pierwsza strona naszej ryby jest usmażona, bierzemy dużą łopatkę i ostrożnie obracamy rybę. Smażyć na złoty kolor. Gotowe!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciesz się pyszną rybą i chrupiącą skórką z ziemniaków!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy