kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój filet z kurczaka na kawałki. Ubij mięso młotkiem. Dopraw kotlety solą i czarnym pieprzem.
2. Zetrzyj ziemniaki na dużej tarce. Do ziemniaków dodaj: majonez, drobno posiekany koperek, sól, czarny pieprz, wymieszaj. Następnie ubij jajka, wymieszaj widelcem. Na koniec dodaj mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Podgrzej patelnię olejem roślinnym. Weź kotlet do ręki i połóż ciasto na mięsie, spłaszcz łyżką i umieść na patelni. Smażyć na dużym ogniu na złoty kolor przez 2 minuty. Następnie polej kotlet ciastem i ostrożnie odwróć drewnianą szpatułką na drugą stronę. Smażyć na złoty kolor na dużym ogniu, 2 minuty.
2. Zetrzyj ziemniaki na dużej tarce. Do ziemniaków dodaj: majonez, drobno posiekany koperek, sól, czarny pieprz, wymieszaj. Następnie ubij jajka, wymieszaj widelcem. Na koniec dodaj mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Podgrzej patelnię olejem roślinnym. Weź kotlet do ręki i połóż ciasto na mięsie, spłaszcz łyżką i umieść na patelni. Smażyć na dużym ogniu na złoty kolor przez 2 minuty. Następnie polej kotlet ciastem i ostrożnie odwróć drewnianą szpatułką na drugą stronę. Smażyć na złoty kolor na dużym ogniu, 2 minuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g