Tygrysie Ogony Appetitto

to przekąska zarówno na romantyczny wieczór, jak i na spotkanie z przyjaciółmi! Używam tego przepisu od wielu lat, udoskonaliłem go do mojego gustu i domu. I wszyscy bardzo lubimy jeść pyszne, więc weź ten przepis do swojej skarbonki!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 16 g
tłuszcze 38 % 14 g
węglowodany 19 % 7 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozmrozić ogony krewetek tygrysich(jeśli nie są świeże), obrać je pozostawiając ostatnią "falangę" z ogonem. Wykonaj nacięcie z tyłu i wyjmij jelito

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj przyprawy. Czosnek 4-6 dużych ząbków zmiażdżyć nożem i pokroić w drobną kostkę ( czosnek nie zadziała), dodałam około łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczkę adżiki, kilka łyżeczek sezamu

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystkie przyprawy z krewetkami, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek (możesz i warzyw, ale lepiej oliwa z oliwek)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zamknij folią i pozostaw na 10 minut do marynowania

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść na gorącej patelni bez dodawania oleju (masz go w marynacie)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć z obu stron

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż na talerzu do serwowania. Miłego" Apetitto & quot;)))))))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy