Tygrysie Ogony Appetitto
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozmrozić ogony krewetek tygrysich(jeśli nie są świeże), obrać je pozostawiając ostatnią "falangę" z ogonem. Wykonaj nacięcie z tyłu i wyjmij jelito
Krok 2:
Przygotuj przyprawy. Czosnek 4-6 dużych ząbków zmiażdżyć nożem i pokroić w drobną kostkę ( czosnek nie zadziała), dodałam około łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczkę adżiki, kilka łyżeczek sezamu
Krok 3:
Wymieszaj wszystkie przyprawy z krewetkami, dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek (możesz i warzyw, ale lepiej oliwa z oliwek)
Krok 4:
Zamknij folią i pozostaw na 10 minut do marynowania
Krok 5:
Umieść na gorącej patelni bez dodawania oleju (masz go w marynacie)
Krok 6:
Smażyć z obu stron
Krok 7:
Połóż na talerzu do serwowania. Miłego" Apetitto & quot;)))))))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g