zapiekanka warzywna z mięsem

wyrafinowany smak prostych potraw nie pozostawi nikogo obojętnym! Próbować)
DarinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 21 % 4 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obrać bakłażany, pokroić w paski i posypać solą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidory, paprykę i cebulę w pierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp papryką i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z startego czosnku, jajka, majonezu i musztardy robimy sos.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sos do mięsa i odstaw na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Trzy sery na drobnej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W naczyniu do pieczenia nasmarowanym olejem roślinnym rozprowadzamy równą warstwę bakłażana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ułóż mięso w sosie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzchu mięsa krążki cebuli i papryki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż pomidory, przykryj folią i włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 230 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zasypiamy serem i wysyłamy do piekarnika, nie przykrywając więcej folią przez kolejne 15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec na złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy