zapiekanka warzywna z mięsem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obrać bakłażany, pokroić w paski i posypać solą.
Krok 2:
Pokrój pomidory, paprykę i cebulę w pierścienie.
Krok 3:
Pokrój mięso w paski.
Krok 4:
Posyp papryką i wymieszaj.
Krok 5:
Z startego czosnku, jajka, majonezu i musztardy robimy sos.
Krok 6:
Dodaj sos do mięsa i odstaw na 10 minut.
Krok 7:
Trzy sery na drobnej tarce.
Krok 8:
W naczyniu do pieczenia nasmarowanym olejem roślinnym rozprowadzamy równą warstwę bakłażana.
Krok 9:
Następnie ułóż mięso w sosie.
Krok 10:
Na wierzchu mięsa krążki cebuli i papryki.
Krok 11:
Rozłóż pomidory, przykryj folią i włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 230 stopni.
Krok 12:
Zasypiamy serem i wysyłamy do piekarnika, nie przykrywając więcej folią przez kolejne 15 minut.
Krok 13:
Piec na złoty kolor.
Krok 14:
Możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g