ziemniaki gotowane

wszechstronny dodatek: pasuje do mięsa, ryb, kurczaka i warzyw. Łatwość gotowania jest urzekająca. Gotowane ziemniaki można łączyć z prawie każdym daniem z mięsa, warzyw lub ryb. Najbardziej lubię jeść takie ziemniaki z soloną rybą lub grzybami.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 77 % 17 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Prawdopodobnie wszyscy wiedzą, jak gotować ziemniaki, ale kiedy pierwszy raz to zrobiłem, nigdzie nie mogłem znaleźć ani jednego przepisu. Dlatego teraz powiem Ci, jak gotować gotowane ziemniaki jako smaczny dodatek. Bierzemy produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i obierz ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój na dość duże kawałki i ponownie spłucz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż ziemniaki do rondla i napełnij zimną wodą. Włącz palnik na kuchence tak bardzo, jak to możliwe i umieść na nim patelnię. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól do smaku, zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki, aż będą całkowicie ugotowane, przykrywając pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i posiekaj przygotowany koperek. Możesz dodać pietruszkę lub inne warzywa do koperku według własnego gustu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki są gotowe lub nie, sprawdź widelcem. Możesz oczywiście przebić nóż, ale tylko wtedy, gdy masz nóż w kuchni, co wcale nie jest żałosne, ponieważ większość noży psuje się z wrzącej wody. Gdy ziemniaki są ugotowane, spuść wodę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z ziemniakami wkładamy kawałek masła i kopru. Przykryj patelnię pokrywką i potrząśnij kilka razy, aby olej i koperek równomiernie rozeszły się na patelni z ziemniakami. Nawiasem mówiąc, jeśli rozgotujesz ziemniaki, to podczas potrząsania może się rozpaść prawie do puree, więc uważnie obserwuj ziemniaki podczas ich gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki można podawać ze świeżymi lub pieczonymi warzywami, różnymi sałatkami, gulaszem, rybą i wszystkim, czego dusza zapragnie, będzie pyszne!!!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

to proste danie zawsze pomaga, gdy nie chcesz długo bawić się w kuchni z obiadem lub gdy katastrofalnie brakuje czasu na gotowanie. Oczyścili i ugotowali, aw tym czasie szybko przygotowali pyszną sałatkę. Możesz również przyciąć słony tłuszcz, aby był bardziej satysfakcjonujący. A jeśli masz już gotowe mięso, po prostu podgrzej je i podawaj z ziemniakami. Ale smażoną rybę można również spożywać na zimno. Ogólnie istnieje wiele opcji, najważniejsze są takie pyszne ziemniaki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy