boczek wieprzowy w łuskach cebuli gotowany w garnku

banalnie proste, ale takie pyszne! Takiego smalcu jeszcze nie jadłeś! Aromatyczny boczek wieprzowy w skórce cebuli, bardzo łatwy do przygotowania, a nawet smakuje tak, jakby ktoś go palił. Jest to bardzo smaczna przekąska, która spodoba się całej rodzinie, ale jeśli nadal gotujesz Barszcz, zapewnione jest święto żołądka.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 8 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
58 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować boczek wieprzowy w łuskach cebuli? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Skórka cebuli jest bardzo lekka, prawie nieważka. Dlatego wystarczy 1-2 garści. Im większa jest skórka cebuli, tym bogatszy będzie kolor gotowego mostka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybierz mostek, aby mieć więcej mięsa. Natknąłem się na idealną warstwę mięsa ze smalcem. Opłucz mostek pod bieżącą wodą i pokrój na 2-3 części. Zrób kawałki o takim rozmiarze, aby zmieściły się w wybranej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj skórki cebuli kilka razy w wodzie, aby zmyć cały kurz, który mógł znajdować się na cebulkach. Do gotowania wybierz ciemną patelnię, ponieważ jasne skórki cebuli będą bardzo trudne do umycia. Umieść skórki cebuli w wybranym rondlu i przykryj zimną wodą. Dodaj sól i ziarna pieprzu. postaw garnek na ogniu i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i pokrój na kawałki. Dodaj posiekany czosnek do garnka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie umieść przygotowany mostek w bulionie cebulowym i wróć do ognia. Mostek powinien być całkowicie zanurzony. Możesz dodać trochę wody. Zanurzamy mostek we wrzącej wodzie, aby podczas gotowania wszystkie soki z kawałka nie wychodziły do bulionu. Mięso jest natychmiast zamykane w gorącej wodzie. Doprowadzić wszystko do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 1-1,5 godziny. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw gotowy mostek do ostygnięcia w bulionie cebulowym. Następnie wyjmij schłodzony mostek na ręcznik papierowy, aby osuszyć nadmiar wilgoci. Następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Boczek wieprzowy jest gotowy! Okazuje się, że ma apetyczny kolor i smak. Można go podawać na świątecznym stole jako przekąskę mięsną lub po prostu zrobić z nim kanapki. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy