gotowane mleko skondensowane w domu

okazuje się, że gotowane mleko skondensowane jest nie tylko w słoikach! Możesz go ugotować w domu, na kuchence. Słodki, karmelowy, całkowicie naturalny! Można go dodawać do napojów, deserów, robić z nim kremy do ciast i po prostu jeść łyżką ze słoika!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 80 % 24 g
134 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do przygotowania mleka. Weź dowolne mleko - zrobią to zarówno sklep, jak i domowe. Im wyższa zawartość tłuszczu w mleku, tym bardziej kaloryczne będzie mleko skondensowane. Cukier można włożyć więcej, widziałem przepisy, w których wzięto go dwa razy mniej mleka, ale będzie bardzo słodki. Włóż wanilinę do smaku, okazuje się bardziej aromatyczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź patelnię z grubym dnem i wysokimi bokami. Jest to ważne, ponieważ mleko zacznie uciekać podczas gotowania. Wlej do niego mleko, dodaj cukier, sodę i wanilinę. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Postaw garnek z mlekiem na ogniu, podgrzej średnio. Doprowadź mleko do wrzenia. Cukier powinien się rozpuścić. Piana z sody wzrośnie z góry, nie odchodź od pieca, mleko może uciec. Po chwili piana uspokoi się, a mleko zacznie się po prostu gotować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj mleko, od czasu do czasu mieszając, przez około 20 minut na średnim ogniu. Nabierze pięknego koloru stopionego mleka. Następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum i kontynuuj gotowanie mleka przez godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cały czas mieszaj mleko, aby się nie przypaliło. Tutaj zrozumiesz, dlaczego potrzebujesz rondla z grubym dnem-w zwykłym mleku natychmiast się spali. Po dwudziestu minutach gotowania mleko lekko ciemnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po kolejnych 20 minutach nabierze lekko karmelowego koloru, a jego poziom znacznie się zmniejszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kontynuuj gotowanie dalej, ciągle mieszając mleko łyżką. Pod koniec gotowania mleko stanie się jeszcze ciemniejsze, będzie smakować jak toffi mleczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłącz ogrzewanie. Kontynuuj mieszanie mleka bez podgrzewania przez kolejne 5 minut - to usunie pianę z mleka. Schłodzić do temperatury pokojowej. Mleko będzie płynne. Włóż garnek mleka do lodówki. Po zimnie mleko stanie się grubsze. przełóż do słoików i przechowuj w lodówce.

gotowane mleko skondensowane smakowało niesamowicie! Delikatny ghee-karmelowy smak, umiarkowanie słodki, o aromacie wanilii. Ale pozostała płynna. W innych przepisach napisano, że aby uzyskać grubszy stan, musisz gotować przez ponad dwie godziny. Próbowałem gotować część skondensowanego mleka, ale stało się prawie czarne i nabrało smaku spalonego cukru. Myślę więc, że ten przepis jest płynnym gotowanym skondensowanym mlekiem. Lub musisz zwiększyć ilość cukru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy