skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę z otrzewnej wieprzowej? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć część tuszy z brzucha, w której znajduje się wystarczająca ilość mięsa, z niewielką warstwą tłuszczu. Jeśli kawałek jest bardzo duży, najlepiej go wyciąć i zrobić 2 lub 3 rolki. W ten sposób wygodniej będzie je gotować. Jeśli masz dużą patelnię, możesz zrobić jedną długą bułkę. W razie potrzeby rozmrozić mięso z wyprzedzeniem.
Krok 2:
Przetnij warstwy mięsa ostrym nożem, ale nie przecinaj do końca. Jest to konieczne, aby wnętrze bułki można było obficie posmarować przyprawami.
Krok 3:
W osobnej misce połącz sól, zmielony czarny pieprz i posiekany czosnek. Możesz również dodać trochę więcej przypraw mięsnych do wyboru. Wymieszać. Nie przesadzaj, pamiętaj, że w mieszankach przypraw często występuje sól.
Krok 4:
Posmaruj suchą przyprawą cały kawałek mięsa pokrojonymi warstwami. Staraj się dokładnie wcierać przyprawy w mięso.
Krok 5:
Następnie zwiń mięso w bułkę. Spróbuj mocno skręcić. Dobrze owinąć rolkę nitką lub sznurkiem, aby nie otworzyła się podczas gotowania.
Krok 6:
Włóż bułkę do plastikowej torby i wstaw do lodówki na jeden dzień, aby mięso było dobrze solone.
Krok 7:
Przenieś soloną bułkę do przestronnego rondla, dodaj liść laurowy i zalej wodą. Umieść patelnię z bułką na ogniu i zagotuj. Przykryj, zrób najmniejszy ogień i gotuj przez około 2 godziny. Jeśli jest Multicooker, możesz w nim gotować. Skup się na swojej technice na czas.
Krok 8:
Wyjmij gotową bułkę z patelni i włóż do durszlaka, aby szkło miało nadmiar płynu i trochę ostygło. Następnie włóż bułkę do torby i wstaw do lodówki na noc. W tym czasie całkowicie ostygnie i stanie się znacznie gęstszy. Pokrój bułkę na kawałki, ułóż na talerzu i podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
gotowa bułka będzie wyglądać bardzo elegancko i świątecznie na każdej uczcie. Wielu gości będzie to smakować.
tak, a w dni powszednie taki pieczeń może być używany zamiast zwykłej kiełbasy. Dobra opcja na poranne kanapki lub przekąski w pracy.
do nadzienia do takiej bułki można dodać trochę szynki lub grzybów dla smaku.
Gotuj z przyjemnością!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Boczek wieprzowy - 155 kcal/100g