Rolada z otrzewnej wieprzowej

nieporównywalnie smaczne, pikantne, na świątecznym stole! Bułkę z otrzewnej wieprzowej zacznij gotować z wyprzedzeniem - wymaga czasu. To idealna świąteczna przekąska, którą można podawać samodzielnie lub jako składnik innych potraw. Sam możesz wybrać dla niej przyprawy i przyprawy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 8 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
62 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę z otrzewnej wieprzowej? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć część tuszy z brzucha, w której znajduje się wystarczająca ilość mięsa, z niewielką warstwą tłuszczu. Jeśli kawałek jest bardzo duży, najlepiej go wyciąć i zrobić 2 lub 3 rolki. W ten sposób wygodniej będzie je gotować. Jeśli masz dużą patelnię, możesz zrobić jedną długą bułkę. W razie potrzeby rozmrozić mięso z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przetnij warstwy mięsa ostrym nożem, ale nie przecinaj do końca. Jest to konieczne, aby wnętrze bułki można było obficie posmarować przyprawami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz sól, zmielony czarny pieprz i posiekany czosnek. Możesz również dodać trochę więcej przypraw mięsnych do wyboru. Wymieszać. Nie przesadzaj, pamiętaj, że w mieszankach przypraw często występuje sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj suchą przyprawą cały kawałek mięsa pokrojonymi warstwami. Staraj się dokładnie wcierać przyprawy w mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zwiń mięso w bułkę. Spróbuj mocno skręcić. Dobrze owinąć rolkę nitką lub sznurkiem, aby nie otworzyła się podczas gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż bułkę do plastikowej torby i wstaw do lodówki na jeden dzień, aby mięso było dobrze solone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś soloną bułkę do przestronnego rondla, dodaj liść laurowy i zalej wodą. Umieść patelnię z bułką na ogniu i zagotuj. Przykryj, zrób najmniejszy ogień i gotuj przez około 2 godziny. Jeśli jest Multicooker, możesz w nim gotować. Skup się na swojej technice na czas.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotową bułkę z patelni i włóż do durszlaka, aby szkło miało nadmiar płynu i trochę ostygło. Następnie włóż bułkę do torby i wstaw do lodówki na noc. W tym czasie całkowicie ostygnie i stanie się znacznie gęstszy. Pokrój bułkę na kawałki, ułóż na talerzu i podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

gotowa bułka będzie wyglądać bardzo elegancko i świątecznie na każdej uczcie. Wielu gości będzie to smakować.
tak, a w dni powszednie taki pieczeń może być używany zamiast zwykłej kiełbasy. Dobra opcja na poranne kanapki lub przekąski w pracy.
do nadzienia do takiej bułki można dodać trochę szynki lub grzybów dla smaku.
Gotuj z przyjemnością!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy