Sałatka z gotowanej czerwonej fasoli i marchewki

dostępne produkty i minimalny czas gotowania. Bardzo smaczna i satysfakcjonująca sałatka. Pomimo swojej prostoty jest to ulubiona sałatka w naszej rodzinie. Taka sałatka z fasoli bardzo dobrze odchodzi nawet podczas świątecznych uczt.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 56 % 24 g
234 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę z gotowanej czerwonej fasoli i marchewki, potrzebujemy 100-150 gramów suchej fasoli, trzech średnich marchewek, 1-2 ząbków czosnku, krakersów i majonezu. Aby sałatka była zdrowsza i smaczniejsza, najlepiej jest użyć domowego majonezu własnej produkcji do dressingu. Krakersy można wziąć gotowe lub ugotować samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej moczyć fasolę przed gotowaniem przez co najmniej godzinę przez dwie, a lepiej przez noc. W ten sposób skrócimy czas gotowania fasoli. Następnie myjemy fasolę i gotujemy przez około godzinę. Sól fasolę na 10 minut przed końcem gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy fasola jest ugotowana-zostawiamy ją w wodzie, w której gotowano ją przez około pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie spuść wodę i ostudź fasolę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki, nie myj i zetrzyj na średniej wielkości tarce. Dodaj przyprawy (Mój to czarny mielony pieprz), sól i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W głębokiej misce (Gossip Girl) łączymy gotowaną czerwoną fasolę, startą świeżą marchewkę i krakersy z białego chleba (mój ma smak czosnku).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyciśnij jeden ząbek czosnku do sałatki z gotowanej czerwonej fasoli i marchewki. Dodaj majonez i dobrze wymieszaj.

Sałatka z gotowanej czerwonej fasoli i marchwi ma wiele odmian z substytucją i dodatkiem różnych składników. Fasola i marchew pozostają niezmienioną bazą.

do fasoli i marchewki można dodać krakersy, wędzoną kiełbasę lub ser. Czosnek można zastąpić cebulą (zarówno marynowaną, jak i smażoną z dodatkiem oleju roślinnego). Do przygotowania sałatki można użyć fasoli w puszkach, ponieważ przygotowanie nie wymaga czasu, ale jest zdrowsze i smaczniejsze z gotowaną. A jeśli użyjesz gotowych krakersów o różnych smakach, sałatka za każdym razem będzie miała nową oryginalną i pikantną nutę.

krakersy sałatkowe można zrobić samodzielnie. W tym celu najlepiej jest użyć chleba tostowego lub krojonego bochenka, ponieważ podczas krojenia mniej się kruszą. Pokrojony chleb jest smażony na suchej patelni lub suszony w piekarniku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy