skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gotowaną kaszę gryczaną w kuchence mikrofalowej? Przygotuj wszystkie produkty. Zwróć szczególną uwagę na wybór gryki. Nie powinieneś na tym oszczędzać, więc zawsze wybieraj zboża od niezawodnego producenta. Takie zboże jest czyste, bez obcych zanieczyszczeń i nie zawiera larw robaków zbożowych. Nawet w sklepie rozważ kaszę gryczaną bezpośrednio w opakowaniu: ziarna powinny być równe i czyste. Zawsze używam domowego, wysokiej jakości oleju o zawartości tłuszczu co najmniej 82%.
Krok 2:
Ponownie dobrze zbadaj kaszę, w razie potrzeby usuń zanieczyszczenia i dobrze spłucz pod bieżącą wodą. W tym celu najlepiej użyć sita. Płucz kaszę gryczaną, aż woda będzie całkowicie przezroczysta.
Krok 3:
Przygotuj naczynia, których można używać w kuchence mikrofalowej. Jeszcze raz przypomnę, że w żadnym wypadku w kuchenkach mikrofalowych nie można używać metalowych naczyń i innych przyborów kuchennych, a także naczyń ze złoconym wzorem - kuchenka mikrofalowa będzie iskrzyć i może się spalić. Ale ceramiczne, szklane, porcelanowe, drewniane, a nawet papierowe naczynia są dozwolone i zalecane do stosowania w kuchenkach mikrofalowych. Włóż kaszę gryczaną do miski.
Krok 4:
Weź miskę głębiej - w końcu gryka znacznie zwiększy swoją objętość. Napełnij wodą. Weź wodę w ilości 1 szklanki gryki 2 szklanki wody. Trochę soli.
Krok 5:
Mikrofalówka na obracającym się szklanym stojaku.
Krok 6:
Przykryj specjalną pokrywką do kuchenki mikrofalowej. Gotuj na maksymalnej mocy przez 5 minut (u mnie jest to moc 1000, ale może wynosić od 800 do 1200) - woda się zagotuje. Następnie zmniejsz moszność do minimum (400-600) i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie pozostaw naczynia z kaszą gryczaną na kolejne 5 minut w piekarniku. Konieczne jest, aby woda została całkowicie wchłonięta przez kaszę gryczaną.
Krok 7:
Dodaj masło do gotowej gryki i wymieszaj.
Krok 8:
Pyszna i krucha kasza gryczana jest gotowa! Smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
jak gotować pyszne posiłki w kuchence mikrofalowej? Łatwe i proste, jeśli przeczytasz artykuł o wszystkich zawiłościach gotowania w mikrofalówkach.
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g