kasza gryczana gotowana w kuchence mikrofalowej

krucha kasza gryczana gotowana w kuchence mikrofalowej! Nigdy nie uważałem kuchenki mikrofalowej za technikę gotowania, a nie podgrzewania. Ale kasza gryczana gotowana w kuchence mikrofalowej okazała się bardzo krucha i nie było trudno ją ugotować! Wszystko jest bardzo proste i niedrogie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 65 % 33 g
246 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gotowaną kaszę gryczaną w kuchence mikrofalowej? Przygotuj wszystkie produkty. Zwróć szczególną uwagę na wybór gryki. Nie powinieneś na tym oszczędzać, więc zawsze wybieraj zboża od niezawodnego producenta. Takie zboże jest czyste, bez obcych zanieczyszczeń i nie zawiera larw robaków zbożowych. Nawet w sklepie rozważ kaszę gryczaną bezpośrednio w opakowaniu: ziarna powinny być równe i czyste. Zawsze używam domowego, wysokiej jakości oleju o zawartości tłuszczu co najmniej 82%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ponownie dobrze zbadaj kaszę, w razie potrzeby usuń zanieczyszczenia i dobrze spłucz pod bieżącą wodą. W tym celu najlepiej użyć sita. Płucz kaszę gryczaną, aż woda będzie całkowicie przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj naczynia, których można używać w kuchence mikrofalowej. Jeszcze raz przypomnę, że w żadnym wypadku w kuchenkach mikrofalowych nie można używać metalowych naczyń i innych przyborów kuchennych, a także naczyń ze złoconym wzorem - kuchenka mikrofalowa będzie iskrzyć i może się spalić. Ale ceramiczne, szklane, porcelanowe, drewniane, a nawet papierowe naczynia są dozwolone i zalecane do stosowania w kuchenkach mikrofalowych. Włóż kaszę gryczaną do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź miskę głębiej - w końcu gryka znacznie zwiększy swoją objętość. Napełnij wodą. Weź wodę w ilości 1 szklanki gryki 2 szklanki wody. Trochę soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mikrofalówka na obracającym się szklanym stojaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj specjalną pokrywką do kuchenki mikrofalowej. Gotuj na maksymalnej mocy przez 5 minut (u mnie jest to moc 1000, ale może wynosić od 800 do 1200) - woda się zagotuje. Następnie zmniejsz moszność do minimum (400-600) i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie pozostaw naczynia z kaszą gryczaną na kolejne 5 minut w piekarniku. Konieczne jest, aby woda została całkowicie wchłonięta przez kaszę gryczaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj masło do gotowej gryki i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pyszna i krucha kasza gryczana jest gotowa! Smacznego!

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

jak gotować pyszne posiłki w kuchence mikrofalowej? Łatwe i proste, jeśli przeczytasz artykuł o wszystkich zawiłościach gotowania w mikrofalówkach.

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy