skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To wszystkie składniki potrzebne do ugotowania krewetek królewskich. Najprawdopodobniej masz, podobnie jak ja, gotowane i mrożone krewetki, chociaż są też te, które zostały zamrożone na surowo. Różnią się kolorem. Jeśli krewetki mają jasnoróżowy kolor, to przed zamrożeniem zostały poddane obróbce cieplnej. Jeśli krewetki są szarozielone, oznacza to, że zostały zamrożone bez przetwarzania. Od tego zależy czas gotowania krewetek
Krok 2:
Przede wszystkim umieść duży garnek z wodą na kuchence i zagotuj, stosunek krewetek do wody wynosi co najmniej 1:2. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól-nie bój się, potrzebujemy jej dość dużo - na 1 litr wody potrzebujesz 40-45 g soli. Jeśli masz już obrane krewetki, ilość soli należy zmniejszyć o połowę
Krok 3:
Wyciśnij sok z połowy cytryny bezpośrednio na patelnię, a następnie pokrój go na 4 części i włóż tutaj
Krok 4:
Dodaj liść laurowy-idealnie komponuje się ze smakiem krewetek
Krok 5:
Dodaj inne suche przyprawy-goździki, ziele angielskie i czarny pieprz, tutaj będą bardzo przydatne
Krok 6:
Dodaj gałązki pietruszki lub koperku, możesz wziąć zarówno suchą pietruszkę i koperek, jak i Zioła, aromat suszonych i świeżych ziół jest nieco inny. Zestaw przypraw jest dość konwencjonalny, możesz użyć moich sugestii lub dodać na przykład czosnek, cebulę, specjalny zestaw przypraw do owoców morza lub inne przyprawy według własnych upodobań
Krok 7:
Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, ale gdy woda się zagotuje, pozbywamy się Lodowej skorupy. Bardzo często krewetki są wysyłane bezpośrednio do garnka, ale jest to częsty błąd. najszybszym sposobem na to jest po prostu spłukanie ich pod strumieniem ciepłej wody - w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru brudu, odłamanych anten i nóg, a także lodu. Następnie umieść przygotowane krewetki na patelni
Krok 8:
Gotuj krewetki królewskie przez około 5 minut, jeśli Twoje krewetki są dość duże, zajmie ci to 7 minut. Świeżo mrożone krewetki o szaro-zielonym odcieniu należy gotować przez 8-10 minut, a jeśli krewetki są już obrane, wystarczy tylko 2-3 minuty
Krok 9:
Gotowe pachnące krewetki polej sokiem z cytryny lub wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek i zanurz w nim obrane krewetki, idealny jest również sos z niskotłuszczowej śmietany z czosnkiem i ziołami lub mieszanka keczupu z majonezem
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Krewetki królewskie - 87 kcal / 100g