pierogi z kurczaka

szalenie smaczne, bardzo proste, w pośpiechu, dla dziecka! Pierogi z kurczaka gotujesz w 20 minut. To zaskakująco delikatne, zdrowe, dietetyczne drugie danie, które pasuje do prawie wszystkich ograniczeń żywieniowych. Z nim będziesz miał idealny obiad-gotowane pierogi nadają się do przystawek i sałatek warzywnych.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 17 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 29 % 8 g
123 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi z kurczaka? Tak, bardzo proste i dość szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Jeśli nie ma świeżego szpinaku, weź zamrożony, ale całkowicie go rozmroź i wyciśnij nadmiar wilgoci. Surowe jaja kurze dobrze umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz pierś kurczaka i osusz. Pokrój go na kawałki i posiekaj w maszynce do mięsa z drobnym grillem lub blenderem. Przenieś mięso mielone z piersi do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajko do miski z mielonym mięsem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól wszystko. Najlepiej posolić grubą solą, ponieważ możesz przesolić małą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zmielony czarny pieprz. W razie potrzeby można go zastąpić odmianą białą lub zieloną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekany szpinak do miski. Jeśli weźmiesz świeży szpinak, posortuj i usuń nogi. Następnie zanurz go na 30-60 sekund we wrzącej wodzie, a następnie natychmiast przenieś do lodowatej wody i pozostaw do ostygnięcia. Wyjmij, wyciśnij i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wsyp mąkę do miski z mięsem mielonym i szpinakiem. Należy go najpierw przesiać z małych śmieci, jeśli jest dostępny, i grudek mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej paprykę do miski i wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Odstaw na 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pierogi można również rzeźbić rękami. Ale jeśli weźmiesz je łyżką stołową nasączoną wodą, pierogi są bardzo schludne i prawie takie same. Zwilż łyżkę stołową wodą i zgarnij nią mięso mielone do ściany naczynia. Następnie przełóż na wilgotną dłoń i zgarniając łyżką uformuj gnocchi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gnocchi na talerzu nasączonym wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej półtora litra wody do rondla i zagotuj na średnim ogniu, dopraw solą. Zmniejsz ogień do niskiego i opuść gnocchi, uważając, aby nie przykleiły się do dna. I nie kładź wszystkiego na raz, mogą się skleić i stracić kształt. Gotować na wolnym ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Zajmie to około 5-7 minut. Skoncentruj się na swoim piecu. Następnie wyjmij pierogi łyżką cedzakową i natychmiast podawaj z dowolnym dodatkiem lub warzywami i ziołami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

jeśli robisz gnocchi dla małego dziecka, nie wkładaj pieprzu do mielonego mięsa.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy