skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować wołowinę? Mięso umyć i oczyścić z folii i tłuszczu. Do tego przepisu wybrałem polędwicę wołową. Od razu jest czysta i bardzo chuda.
Krok 2:
Wlej zimną wodę do rondla i zagotuj. Jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki, dodaj sól do smaku.
Krok 3:
Włóż wołowinę do wrzącej wody. Dzięki tej metodzie gotowania wołowina okaże się smaczniejsza, ponieważ da bulionowi mniej smaku. Jeśli chcesz, aby bulion był smaczny, natychmiast włóż mięso do zimnej wody.
Krok 4:
Podczas gotowania na powierzchni utworzy się piana. Należy go usunąć. Czuję się komfortowo, robiąc to zwykłą łyżką stołową.
Krok 5:
Pół godziny po rozpoczęciu gotowania dodaj do rondla obrane marchewki i średniej wielkości główkę cebuli.
Krok 6:
A także umyte łodygi lubczyka, pietruszki i kolendry. Łodygi można ciasno związać białą nicią krawiecką, jeśli planujesz użyć bulionu. Dzięki temu łatwiej będzie usunąć zioła z patelni. Gotuj mięso na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez półtorej godziny.
Krok 7:
Dwadzieścia minut przed gotowością dodaj liść laurowy i groszek ziela angielskiego. Sprawdź mięso nożem pod kątem gotowości. Jeśli nóż łatwo pasuje do najgrubszej części, jest gotowy. Usuń cebulę, zioła i przyprawy z bulionu. Marchewki używam w przyszłości, na przykład do podania.
jeśli to możliwe, wybieraj mięso od zaufanego, uczciwego rzeźnika. W końcu mięso młodego zwierzęcia będzie smaczniejsze i powinno być mniej ugotowane.
lubczyk możesz zamienić na łodygi selera. Jeśli nie lubisz kolendry, dodaj łodygi koperku.
nie lubię bulionów mięsnych, więc zawsze gotuję wołowinę w ten sposób. Mięso wychodzi miękkie i łatwo je rozłożyć na włókna. A ze względu na fakt, że wołowina jest gotowana z warzywami, ziołami i przyprawami, mięso nabiera również ich odcieni smaku.
zastosowania takiej wołowiny są ogromne. Od prostego podania jako samodzielne danie, na przykład z musztardą. Przed pokrojeniem na kanapki lub sałatki.
i przechowywać w lodówce gotowane mięso może trwać do trzech dni. Lepiej przechowywać go bezpośrednio w bulionie. Więc nie będzie zacieniony i będzie wyglądał apetycznie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g