gotowana wołowina

proste i gustowne. Danie dla zmęczonych przysmakami. Prosta gotowana wołowina jest częstym gościem na moim stole. To smaczne i zdrowe mięso jest źródłem niezbędnych aminokwasów. Nie używam bulionu zgodnie z tym przepisem w przyszłości, ale w trakcie gotowania powiem Ci, jak to naprawić.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 5 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 10 % 1 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować wołowinę? Mięso umyć i oczyścić z folii i tłuszczu. Do tego przepisu wybrałem polędwicę wołową. Od razu jest czysta i bardzo chuda.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zimną wodę do rondla i zagotuj. Jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki, dodaj sól do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż wołowinę do wrzącej wody. Dzięki tej metodzie gotowania wołowina okaże się smaczniejsza, ponieważ da bulionowi mniej smaku. Jeśli chcesz, aby bulion był smaczny, natychmiast włóż mięso do zimnej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania na powierzchni utworzy się piana. Należy go usunąć. Czuję się komfortowo, robiąc to zwykłą łyżką stołową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pół godziny po rozpoczęciu gotowania dodaj do rondla obrane marchewki i średniej wielkości główkę cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A także umyte łodygi lubczyka, pietruszki i kolendry. Łodygi można ciasno związać białą nicią krawiecką, jeśli planujesz użyć bulionu. Dzięki temu łatwiej będzie usunąć zioła z patelni. Gotuj mięso na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez półtorej godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dwadzieścia minut przed gotowością dodaj liść laurowy i groszek ziela angielskiego. Sprawdź mięso nożem pod kątem gotowości. Jeśli nóż łatwo pasuje do najgrubszej części, jest gotowy. Usuń cebulę, zioła i przyprawy z bulionu. Marchewki używam w przyszłości, na przykład do podania.

jeśli to możliwe, wybieraj mięso od zaufanego, uczciwego rzeźnika. W końcu mięso młodego zwierzęcia będzie smaczniejsze i powinno być mniej ugotowane.
lubczyk możesz zamienić na łodygi selera. Jeśli nie lubisz kolendry, dodaj łodygi koperku.
nie lubię bulionów mięsnych, więc zawsze gotuję wołowinę w ten sposób. Mięso wychodzi miękkie i łatwo je rozłożyć na włókna. A ze względu na fakt, że wołowina jest gotowana z warzywami, ziołami i przyprawami, mięso nabiera również ich odcieni smaku.
zastosowania takiej wołowiny są ogromne. Od prostego podania jako samodzielne danie, na przykład z musztardą. Przed pokrojeniem na kanapki lub sałatki.
i przechowywać w lodówce gotowane mięso może trwać do trzech dni. Lepiej przechowywać go bezpośrednio w bulionie. Więc nie będzie zacieniony i będzie wyglądał apetycznie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy