skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować golonkę? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie. Golonka może być nieco mniejsza lub większa, nie odgrywa to szczególnej roli. Umyj go dokładnie, usuń resztki włosów i włosia, jeśli takie istnieją. Ponownie spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Umyj warzywa i liście laurowe.
Krok 3:
Zanurz golonkę w głębokim rondlu, zalej wodą, aby całkowicie przykryła mięso.
Krok 4:
Umieść na dużym ogniu. Wyślij cebulę, marchewkę, liście laurowe i ziarna pieprzu na patelnię. W momencie wrzenia tworzy się gęsta piana, usuń ją dużą łyżką (jeśli piana nie zostanie usunięta, bulion stanie się mętny). Sól do smaku. Zmniejsz płomień do minimum i gotuj golonkę pod zamkniętą pokrywką przez około 2-3 godziny. Skoncentruj się na tym, że golonka stanie się miękka.
Krok 5:
Ostrożnie wyjmij gotową nogę z patelni i pozostaw na chwilę na płaskim talerzu lub tacy, aby golonka lekko ostygła. Pozostały bulion można później wykorzystać do przygotowania bogatej zupy lub barszczu.
Krok 6:
Ostrym nożem przeciąć golonkę wzdłuż do kości. Usuń kość.
Krok 7:
Zmiażdż kilka ziaren pieprzu w moździerzu. Taka papryka jest bardziej aromatyczna i doskonale uzupełnia mięso. Na tym etapie możesz oczywiście użyć gotowej mieszanki mielonej papryki.
Krok 8:
Noga wieprzowa lekko sól, pieprz i dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Równomiernie rozetrzyj powstałą mieszaninę na powierzchni mięsa.
Krok 9:
Delikatnie zwiń golonkę w rolkę.
Krok 10:
Napraw za pomocą nici.
Krok 11:
Następnie owinąć folią spożywczą lub zawinąć w torebkę celofanową. Umieść nogę w jakimś pojemniku.
Krok 12:
Zbuduj ucisk na górze. Do ładunku zwykle używam małego, dokładnie umytego kamienia. Pozostaw w ten sposób w chłodnym miejscu na noc (najlepiej w lodówce).
Krok 13:
Rano golonka jest gotowa! Pokrój go na cienkie talerze i podawaj!
golonkę można również upiec w piekarniku. Aby to zrobić (krok numer 8) wyślij mięso do nagrzanego piekarnika na 20 minut, a następnie wszystko zgodnie z przepisem.
w tym przypadku smak gotowego dania okaże się nie mniej interesujący i oryginalny.
zarówno dorośli, jak i dzieci lubią taką szynkę domową. Jest bardzo delikatny i pachnący.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g