golonka wieprzowa gotowana

bardzo smaczne, z prostych produktów, święto każdego dnia! Gotowana golonka wieprzowa to w rzeczywistości najsmaczniejsza domowa szynka. Wypróbuj go raz, a odrzucisz kiełbasę sklepową na długo, jeśli nie na zawsze! Całkowicie naturalna, pachnąca, podbije każde serce!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 15 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 5 % 2 g
247 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować golonkę? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie. Golonka może być nieco mniejsza lub większa, nie odgrywa to szczególnej roli. Umyj go dokładnie, usuń resztki włosów i włosia, jeśli takie istnieją. Ponownie spłucz pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Umyj warzywa i liście laurowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz golonkę w głębokim rondlu, zalej wodą, aby całkowicie przykryła mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść na dużym ogniu. Wyślij cebulę, marchewkę, liście laurowe i ziarna pieprzu na patelnię. W momencie wrzenia tworzy się gęsta piana, usuń ją dużą łyżką (jeśli piana nie zostanie usunięta, bulion stanie się mętny). Sól do smaku. Zmniejsz płomień do minimum i gotuj golonkę pod zamkniętą pokrywką przez około 2-3 godziny. Skoncentruj się na tym, że golonka stanie się miękka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie wyjmij gotową nogę z patelni i pozostaw na chwilę na płaskim talerzu lub tacy, aby golonka lekko ostygła. Pozostały bulion można później wykorzystać do przygotowania bogatej zupy lub barszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrym nożem przeciąć golonkę wzdłuż do kości. Usuń kość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiażdż kilka ziaren pieprzu w moździerzu. Taka papryka jest bardziej aromatyczna i doskonale uzupełnia mięso. Na tym etapie możesz oczywiście użyć gotowej mieszanki mielonej papryki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Noga wieprzowa lekko sól, pieprz i dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Równomiernie rozetrzyj powstałą mieszaninę na powierzchni mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie zwiń golonkę w rolkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napraw za pomocą nici.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie owinąć folią spożywczą lub zawinąć w torebkę celofanową. Umieść nogę w jakimś pojemniku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zbuduj ucisk na górze. Do ładunku zwykle używam małego, dokładnie umytego kamienia. Pozostaw w ten sposób w chłodnym miejscu na noc (najlepiej w lodówce).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rano golonka jest gotowa! Pokrój go na cienkie talerze i podawaj!

golonkę można również upiec w piekarniku. Aby to zrobić (krok numer 8) wyślij mięso do nagrzanego piekarnika na 20 minut, a następnie wszystko zgodnie z przepisem.
w tym przypadku smak gotowego dania okaże się nie mniej interesujący i oryginalny. 

zarówno dorośli, jak i dzieci lubią taką szynkę domową. Jest bardzo delikatny i pachnący. 

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy