skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować język? Przygotuj jedzenie. Jeśli to konieczne, wstępnie rozmrozić język. Odetnij nadmiar tłuszczu. Następnie dokładnie spłucz pod bieżącą zimną wodą.
Krok 2:
Przenieś język do garnka i napełnij go zimną wodą. Postaw patelnię na ogniu. Doprowadź wodę do aktywnego wrzenia. Następnie ostrożnie spuść wodę z patelni. Woda wchłonie wszystko, co szkodliwe i niepotrzebne w języku, i lepiej jej nie używać.
Krok 3:
Napełnij język nową, ale już wrzącą wodą. Zagotowałem wodę w czajniku. Na razie możesz wyjąć język i zagotować wodę bezpośrednio w tym samym rondlu. Ważne jest, aby woda była gorąca, wtedy język pozostanie miękki i delikatny.
Krok 4:
Ponownie zagotuj wodę i wrzuć oczyszczoną całą cebulę do bulionu. Możesz również umieścić całą marchewkę i korzeń selera.
Krok 5:
Gotuj język na małym ogniu przez 2 do 4 godzin. Czas gotowania zależy od wielkości języka i wieku zwierzęcia. Gotowałem swój 800 gram przez 3 godziny. Okresowo sprawdzaj język pod kątem gotowości.
Krok 6:
Pół godziny przed końcem gotowania posolić język i dodać do garnka zmielony pieprz z liściem laurowym. Ważne jest, aby solić pod koniec gotowania, w przeciwnym razie język może pozostać sztywny. Możesz to zrobić 2-2, 5 godziny po rozpoczęciu gotowania.
Krok 7:
Po zakończeniu gotowania zanurz język w zimnej wodzie. Wpisuję ją do miski, która stoi w zlewie. I przez chwilę trzymam język pod bieżącą wodą, aby później się nie poparzyć.
Krok 8:
Pozwól językowi leżeć w zimnej wodzie przez 2-3 minuty. Po takiej procedurze skóra z języka zostanie oczyszczona bez większych trudności. Po oczyszczeniu skóry z języka wytrzyj ją serwetkami i włóż do lodówki pod przykryciem, aby ostygła.
Krok 9:
To schłodzony gotowany język jest łatwiejszy i łatwiejszy do pokrojenia w cienkie plasterki. Smacznego!
mój język okazał się bardzo miękki, oczyszczony bez problemów.
podawaj język zarówno na zimno, jak i na gorąco.
możesz po prostu pokroić go na cienkie talerze i podawać z chrzanem lub musztardą. To świetna przekąska do wódki.
umieść język jako składnik mięsa w sałatkach. Świetnie komponuje się z ziemniakami, ogórkami, grzybami, zielonym groszkiem, serem, marchewką.
z języka robią świetną galaretkę.
aby język był gorącym daniem, można go upiec w piekarniku, usmażyć i podsmażyć.
o tym, jak rozmrażać Mrożone mięso, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g