język wołowy gotowany

Najlepszy, najsmaczniejszy, zdrowy, na świątecznym stole! Aby gotowany język wołowy był miękki, delikatny i bardzo smaczny, należy go odpowiednio ugotować i posolić na czas. Lepiej przygotować go z wyprzedzeniem, aby na święta mieć gotową przekąskę lub składnik sałatek i kanapek!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 4 % 1 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować język? Przygotuj jedzenie. Jeśli to konieczne, wstępnie rozmrozić język. Odetnij nadmiar tłuszczu. Następnie dokładnie spłucz pod bieżącą zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś język do garnka i napełnij go zimną wodą. Postaw patelnię na ogniu. Doprowadź wodę do aktywnego wrzenia. Następnie ostrożnie spuść wodę z patelni. Woda wchłonie wszystko, co szkodliwe i niepotrzebne w języku, i lepiej jej nie używać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij język nową, ale już wrzącą wodą. Zagotowałem wodę w czajniku. Na razie możesz wyjąć język i zagotować wodę bezpośrednio w tym samym rondlu. Ważne jest, aby woda była gorąca, wtedy język pozostanie miękki i delikatny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie zagotuj wodę i wrzuć oczyszczoną całą cebulę do bulionu. Możesz również umieścić całą marchewkę i korzeń selera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj język na małym ogniu przez 2 do 4 godzin. Czas gotowania zależy od wielkości języka i wieku zwierzęcia. Gotowałem swój 800 gram przez 3 godziny. Okresowo sprawdzaj język pod kątem gotowości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pół godziny przed końcem gotowania posolić język i dodać do garnka zmielony pieprz z liściem laurowym. Ważne jest, aby solić pod koniec gotowania, w przeciwnym razie język może pozostać sztywny. Możesz to zrobić 2-2, 5 godziny po rozpoczęciu gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po zakończeniu gotowania zanurz język w zimnej wodzie. Wpisuję ją do miski, która stoi w zlewie. I przez chwilę trzymam język pod bieżącą wodą, aby później się nie poparzyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwól językowi leżeć w zimnej wodzie przez 2-3 minuty. Po takiej procedurze skóra z języka zostanie oczyszczona bez większych trudności. Po oczyszczeniu skóry z języka wytrzyj ją serwetkami i włóż do lodówki pod przykryciem, aby ostygła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    To schłodzony gotowany język jest łatwiejszy i łatwiejszy do pokrojenia w cienkie plasterki. Smacznego!

mój język okazał się bardzo miękki, oczyszczony bez problemów.
podawaj język zarówno na zimno, jak i na gorąco.
możesz po prostu pokroić go na cienkie talerze i podawać z chrzanem lub musztardą. To świetna przekąska do wódki.
umieść język jako składnik mięsa w sałatkach. Świetnie komponuje się z ziemniakami, ogórkami, grzybami, zielonym groszkiem, serem, marchewką.
z języka robią świetną galaretkę.
aby język był gorącym daniem, można go upiec w piekarniku, usmażyć i podsmażyć.

o tym, jak rozmrażać Mrożone mięso, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy