skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić odpowiednią kawę w Turku? Przygotuj jedzenie. Weź kawę tylko w ziarnach i powinny być świeże, nie dłużej niż miesiąc od dnia palenia. Najlepszą odmianą do gotowania w Turku jest Arabica. Jest mniej gorzki, ma mocniejszy smak i jest mniej mocny, w przeciwieństwie do Robusty. Weź wodę butelkowaną, jest bardziej miękka niż jakakolwiek filtrowana. Możesz nie wkładać cukru, ale jeśli zdecydujesz, weź trzcinę. Plus szczypta soli-wydobywa smak kawy.
Krok 2:
Najlepszą opcją dla Turków są świeżo zmielone ziarna i należy je zmielić bezpośrednio przed gotowaniem. Najlepszą opcją jest dokładne mielenie. Zmiel kawę przez co najmniej 40 sekund. Rób to z przerwami, po 20 sekund, aby nie przegrzać młynka, może to również zepsuć smak kawy. Sprawdź mielenie palcami - powinieneś uzyskać miękki i aksamitny proszek.
Krok 3:
Weź Turka, kawa smakuje lepiej w miedzi, ale zrobi to również ze stali nierdzewnej. Wlej do niego kawę w ilości 2 łyżeczek na porcję. Dodaj cukier i sól. Nie bój się, sól nie doda słonego smaku, tylko wzmocni aromat kawy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie wlej wodę w ilości 100-120 ml na porcję. Nie musisz już więcej mieszać, odłóż łyżkę.
Krok 4:
Tutaj chcę bliżej pokazać poziom wody w Turku. Mam go dość duży, na kilka porcji. Woda nie powinna być wyższa niż najwęższa część Turki, nie będzie miała dokąd się podnieść podczas gotowania.
Krok 5:
Umieść Turka na średnim ogniu. Stopniowo Kawa się nagrzeje, a na wierzchu zacznie tworzyć się pianka - krem. Po rozpoczęciu tego procesu zmniejsz ogień do niskiego poziomu i zacznij uważnie obserwować piankę.
Krok 6:
Piana zacznie się podnosić, dążąc do & quot; ucieczki & quot; z Turki. W tym momencie zdejmij turkę z ognia i poczekaj, aż kawa się uspokoi, a piana opadnie. Przywróć Turka do ognia i powtórz ten proces - poczekaj, aż pianka się podniesie, Usuń, uspokój. Powtórz to 4 razy. Ma to na celu lepszą ekstrakcję-proces, w którym kawa oddaje swoje olejki eteryczne. Ale nie pozwól, aby kawa się zagotowała - najlepsza temperatura do parzenia kawy to 95-96°.
Krok 7:
Na koniec wyłącz ogrzewanie i wlej łyżkę zimnej lub lodowatej wody do Turka - ma to na celu osadzenie ziaren kawy na dnie. Poczekaj chwilę, aż proces ekstrakcji się zakończy, od jednej do dwóch minut. A następnie wlej kawę do rozgrzanych filiżanek, aby zachować jej smak. Kubki można wcześniej po prostu zalać wrzącą wodą. Podawaj do stołu.
kawa przygotowana według wszystkich zasad jest znacznie smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Jakiego rodzaju naczyń użyć, jakiego rodzaju ziaren, jak je zmielić, a następnie ugotować - wszystko ma ogromne znaczenie. Spróbuj, to wcale nie jest trudne, a poczujesz różnicę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g