Jak zaparzyć kawę w Turku

niezrównanie pyszne, najlepsze, z sekretnym składnikiem! Jak zaparzyć kawę w Turku? Istnieje kilka ważnych niuansów, które pomogą ci uzyskać idealny napój. Odpowiedni rodzaj kawy, niezbędne produkty w kompozycji, klasyczna technologia parzenia i ta sama porcja-wszystko ma znaczenie!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 67 % 4 g
29 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić odpowiednią kawę w Turku? Przygotuj jedzenie. Weź kawę tylko w ziarnach i powinny być świeże, nie dłużej niż miesiąc od dnia palenia. Najlepszą odmianą do gotowania w Turku jest Arabica. Jest mniej gorzki, ma mocniejszy smak i jest mniej mocny, w przeciwieństwie do Robusty. Weź wodę butelkowaną, jest bardziej miękka niż jakakolwiek filtrowana. Możesz nie wkładać cukru, ale jeśli zdecydujesz, weź trzcinę. Plus szczypta soli-wydobywa smak kawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najlepszą opcją dla Turków są świeżo zmielone ziarna i należy je zmielić bezpośrednio przed gotowaniem. Najlepszą opcją jest dokładne mielenie. Zmiel kawę przez co najmniej 40 sekund. Rób to z przerwami, po 20 sekund, aby nie przegrzać młynka, może to również zepsuć smak kawy. Sprawdź mielenie palcami - powinieneś uzyskać miękki i aksamitny proszek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź Turka, kawa smakuje lepiej w miedzi, ale zrobi to również ze stali nierdzewnej. Wlej do niego kawę w ilości 2 łyżeczek na porcję. Dodaj cukier i sól. Nie bój się, sól nie doda słonego smaku, tylko wzmocni aromat kawy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie wlej wodę w ilości 100-120 ml na porcję. Nie musisz już więcej mieszać, odłóż łyżkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tutaj chcę bliżej pokazać poziom wody w Turku. Mam go dość duży, na kilka porcji. Woda nie powinna być wyższa niż najwęższa część Turki, nie będzie miała dokąd się podnieść podczas gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść Turka na średnim ogniu. Stopniowo Kawa się nagrzeje, a na wierzchu zacznie tworzyć się pianka - krem. Po rozpoczęciu tego procesu zmniejsz ogień do niskiego poziomu i zacznij uważnie obserwować piankę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piana zacznie się podnosić, dążąc do & quot; ucieczki & quot; z Turki. W tym momencie zdejmij turkę z ognia i poczekaj, aż kawa się uspokoi, a piana opadnie. Przywróć Turka do ognia i powtórz ten proces - poczekaj, aż pianka się podniesie, Usuń, uspokój. Powtórz to 4 razy. Ma to na celu lepszą ekstrakcję-proces, w którym kawa oddaje swoje olejki eteryczne. Ale nie pozwól, aby kawa się zagotowała - najlepsza temperatura do parzenia kawy to 95-96°.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec wyłącz ogrzewanie i wlej łyżkę zimnej lub lodowatej wody do Turka - ma to na celu osadzenie ziaren kawy na dnie. Poczekaj chwilę, aż proces ekstrakcji się zakończy, od jednej do dwóch minut. A następnie wlej kawę do rozgrzanych filiżanek, aby zachować jej smak. Kubki można wcześniej po prostu zalać wrzącą wodą. Podawaj do stołu.

kawa przygotowana według wszystkich zasad jest znacznie smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Jakiego rodzaju naczyń użyć, jakiego rodzaju ziaren, jak je zmielić, a następnie ugotować - wszystko ma ogromne znaczenie. Spróbuj, to wcale nie jest trudne, a poczujesz różnicę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g

Podobne przepisy