Naleśniki Różyczki

cienkie elastyczne naleśniki należy uzupełnić dżemem lub kwaśną śmietaną. Naleśniki są bardzo cienkie, elastyczne, łatwo obracają się na patelni. Możesz po prostu jeść z dżemem, kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem, modne nadziewanie.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 50 % 13 g
139 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
jajka, sól, cukier, ubij trzepaczką, dodaj 0,5 l ciepłej cieczy, wymieszaj.
Mąkę przesiać, wlać stopniowo do mieszanki jajeczno-mlecznej, zagnieść ciasto.
teraz dodaj sodę gaszoną octem, wymieszaj i dodaj pozostały płyn. Doprowadź ciasto do stanu naleśnika.
rozgrzej olej roślinny na patelni, wlej do ciasta.
odstaw ciasto na 15-20 minut.. i zaczynamy piec naleśniki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy