kanapki z krewetkami na szaszłykach

na specjalne okazje! Proste, szybkie i smaczne! Gospodyni odpoczywa! Wczoraj moi rodzice odwiedzili mnie i mojego męża i są przerażającymi miłośnikami różnych owoców morza. Oprócz tradycyjnego posiłku na rodzinne obiady chciałem ugotować coś takiego. Tym daniem była przekąska kanapkowa z krewetkami, której przepis kulinarny przypadkowo znalazłem w jednym z czasopism. Jak więc przygotować tę przekąskę? Opowiadać.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 77 % 20 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 12 % 3 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

moi rodzice odwiedzili mnie i męża wczoraj i są przerażającymi miłośnikami różnych owoców morza. Oprócz tradycyjnego posiłku na rodzinne obiady chciałem ugotować coś takiego. Tym daniem była przekąska kanapkowa z krewetkami, której przepis kulinarny przypadkowo znalazłem w jednym z czasopism. Jak więc przygotować tę przekąskę? Opowiadać. Najpierw obierz krewetki, pozostawiając ogony. Teraz usuwamy wnętrze. Delikatnie wymieszaj rozbite surowe jajko kurze ze skrobią, pieprzem i solą. Teraz zanurzamy krewetki w tym samym pojemniku i dobrze mieszamy, aby owoce morza były całkowicie pokryte tą masą.
teraz odetnij skórkę z kromek chleba i pokrój je na pół.
połóż 1 krewetkę na każdej połowie, lekko wciskając ją w miękisz chleba.
teraz kroimy strome żółtko w małe kostki, układamy je w pobliżu ogonów krewetek. W pobliżu krewetek kładziemy małą gałązkę krewetek i oliwkę.
następnie podgrzej olej roślinny na głębokiej patelni i ostrożnie włóż do niego 3-4 tartaletki z krewetkami na raz. Czekamy, aż chleb pokryje się złotą skórką, a krewetki zostaną ugotowane i wyjmiemy je z oleju. Pozwól olejowi spłynąć, połóż go na naczyniu i przyklej szpikulec.
gdy wszystkie kanapki są gotowe, podawaj danie do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy