skład / składniki
metoda gotowania
moi rodzice odwiedzili mnie i męża wczoraj i są przerażającymi miłośnikami różnych owoców morza. Oprócz tradycyjnego posiłku na rodzinne obiady chciałem ugotować coś takiego. Tym daniem była przekąska kanapkowa z krewetkami, której przepis kulinarny przypadkowo znalazłem w jednym z czasopism. Jak więc przygotować tę przekąskę? Opowiadać. Najpierw obierz krewetki, pozostawiając ogony. Teraz usuwamy wnętrze. Delikatnie wymieszaj rozbite surowe jajko kurze ze skrobią, pieprzem i solą. Teraz zanurzamy krewetki w tym samym pojemniku i dobrze mieszamy, aby owoce morza były całkowicie pokryte tą masą.
teraz odetnij skórkę z kromek chleba i pokrój je na pół.
połóż 1 krewetkę na każdej połowie, lekko wciskając ją w miękisz chleba.
teraz kroimy strome żółtko w małe kostki, układamy je w pobliżu ogonów krewetek. W pobliżu krewetek kładziemy małą gałązkę krewetek i oliwkę.
następnie podgrzej olej roślinny na głębokiej patelni i ostrożnie włóż do niego 3-4 tartaletki z krewetkami na raz. Czekamy, aż chleb pokryje się złotą skórką, a krewetki zostaną ugotowane i wyjmiemy je z oleju. Pozwól olejowi spłynąć, połóż go na naczyniu i przyklej szpikulec.
gdy wszystkie kanapki są gotowe, podawaj danie do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g