ciasto wątrobowe na mleku z majonezem

Jedna z najpopularniejszych potraw na wszystkich wakacjach! Ten przepis na ciasto wątrobowe, którego naleśniki są używane jako ciasta, jest jednym z dań koronnych mojej mamy. Świetnie wygląda na świątecznym stole i może zaskoczyć gości! Chcę podzielić się z wami jego przepisem.
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 35 % 8 g
118 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

będziemy potrzebować wątroby wołowej, którą należy oczyścić, opłukać, pokroić na małe kawałki, a następnie przepuścić przez maszynę do mięsa lub za pomocą kombajnu zamienić ją w mięso mielone. Do mielonej wątroby dodajemy jaja kurze, świeże niskotłuszczowe mleko, pieprz i sól - do smaku, mąkę. Dobrze wymieszaj lub ubij, aby nie było grudek mąki. Następnie rozgrzej masło na patelni i usmaż naleśniki z obu stron, tak jak zwykle. Wątroba gotuje się szybko, więc nie zajmuje to dużo czasu. Teraz musisz ugotować smażenie. Aby to zrobić, pokrój cebule na małe kostki i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Podsmaż je w oleju na patelni. Przejdźmy do najważniejszej rzeczy-uformujmy ciasto wątrobowe. Weź jeden naleśnik, posmaruj go majonezem, połóż cienką warstwę smażonej marchwi i cebuli, przykryj następnym naleśnikiem, z którym powtórz te same operacje. I tak dalej, dopóki naleśniki się nie skończą. Ostatni naleśnik posmaruj majonezem, a na wierzchu udekoruj drobno posiekanymi ziołami, takimi jak natka pietruszki i koperek. Ciasto jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy