skład / składniki
gotowanie krok po kroku
będziemy potrzebować wątroby wołowej, którą należy oczyścić, opłukać, pokroić na małe kawałki, a następnie przepuścić przez maszynę do mięsa lub za pomocą kombajnu zamienić ją w mięso mielone. Do mielonej wątroby dodajemy jaja kurze, świeże niskotłuszczowe mleko, pieprz i sól - do smaku, mąkę. Dobrze wymieszaj lub ubij, aby nie było grudek mąki. Następnie rozgrzej masło na patelni i usmaż naleśniki z obu stron, tak jak zwykle. Wątroba gotuje się szybko, więc nie zajmuje to dużo czasu. Teraz musisz ugotować smażenie. Aby to zrobić, pokrój cebule na małe kostki i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Podsmaż je w oleju na patelni. Przejdźmy do najważniejszej rzeczy-uformujmy ciasto wątrobowe. Weź jeden naleśnik, posmaruj go majonezem, połóż cienką warstwę smażonej marchwi i cebuli, przykryj następnym naleśnikiem, z którym powtórz te same operacje. I tak dalej, dopóki naleśniki się nie skończą. Ostatni naleśnik posmaruj majonezem, a na wierzchu udekoruj drobno posiekanymi ziołami, takimi jak natka pietruszki i koperek. Ciasto jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g