grube naleśniki mleczne

Grube, obfite naleśniki z pewnością ci się spodobają! Uwielbiam naleśniki na mleku-dowolne! Szczególnie grube. Pewnego dnia 13-letnia córka, eksperymentując z naleśnikami, położyła mąkę tak, że przynajmniej naleśniki peki. Wyszła z sytuacji-dodała trochę mleka i zaczęła piec naleśniki. Wyszli tak Grubi, że przestraszyliśmy się, czy będą pyszne. I tu się odwróciła. Zrobiwszy sos ze śmietany i cukru, dusiłam w nim naleśniki, a my długo chwaliliśmy to jej jedzenie. Niestety, nowy przepis kulinarny nie został nagrany, ale spróbuję na pamiątkę.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 68 % 25 g
172 kcal
IG: 12 / 4 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

więc robimy grube naleśniki! Wbijamy jajka do naczyń, ubijamy je solą i cukrem, tak aby powstała piana. Dodaj sól, cukier, cukier waniliowy i sodę do tej mieszanki i wymieszaj wszystko.

dodaj mąkę ostrożnie, w małych porcjach. Upewnij się, że konsystencja Tesli przypomina śmietanę o dobrej gęstości. Nie bój się, że ciasto będzie zbyt gęste – nadal będzie pyszne! Dodaj wanilinę. Uwielbiam wkładać do tych naleśników trochę kwaśnego jabłka, startego na bardzo grubej tarce.

teraz rozgrzej patelnię z grubymi dniami. Możesz umieścić masło w kawałku lub stopione. I możesz, dodając trochę oleju roślinnego do ciasta, po prostu posmaruj patelnię olejem.

wlej ciasto kucharzem, cicho rozprowadzając je na całej powierzchni. Smażyć grube naleśniki po obu stronach, aż będą złote. AHA i pyszne naleśniki!

podawaj grube naleśniki ze śmietaną lub dżemem. Właściwie zabrzmi tu dżem i każdy sos.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy