skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc robimy grube naleśniki! Wbijamy jajka do naczyń, ubijamy je solą i cukrem, tak aby powstała piana. Dodaj sól, cukier, cukier waniliowy i sodę do tej mieszanki i wymieszaj wszystko.
dodaj mąkę ostrożnie, w małych porcjach. Upewnij się, że konsystencja Tesli przypomina śmietanę o dobrej gęstości. Nie bój się, że ciasto będzie zbyt gęste – nadal będzie pyszne! Dodaj wanilinę. Uwielbiam wkładać do tych naleśników trochę kwaśnego jabłka, startego na bardzo grubej tarce.
teraz rozgrzej patelnię z grubymi dniami. Możesz umieścić masło w kawałku lub stopione. I możesz, dodając trochę oleju roślinnego do ciasta, po prostu posmaruj patelnię olejem.
wlej ciasto kucharzem, cicho rozprowadzając je na całej powierzchni. Smażyć grube naleśniki po obu stronach, aż będą złote. AHA i pyszne naleśniki!
podawaj grube naleśniki ze śmietaną lub dżemem. Właściwie zabrzmi tu dżem i każdy sos.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g