skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki z cukinii z serem i czosnkiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mam młodą cukinię, ważącą tylko 500 gramów.
Krok 2:
Umyj cukinię i odetnij jej ogony po obu stronach. Możesz go obrać. Zetrzyj cukinię na grubej tarce do przestronnej miski. Jeśli pojawi się sok, należy go spuścić.
Krok 3:
Następnie wetrzyj w miskę i twardy ser. Dodaj jajko.
Krok 4:
Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jako przyprawy możesz użyć mieszanki mielonej papryki i odrobiny papryki. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Krok 5:
Do cukinii dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Wlej trochę mąki do miski. W zależności od soczystości cukinii mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Konsystencja masy cukinii nie jest płynna ani gęsta.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Łyżką rozłóż trochę ciasta z cukinii i usmaż placki na małym ogniu z obu stron.
Krok 8:
Naleśniki mają apetyczny złoty kolor. Cukinia jest bardzo szybko smażona.
Krok 9:
Rozłóż gotowe placki z cukinii na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Uzupełnij naleśniki kwaśną śmietaną i podawaj. Są bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g