placki z cukinii z serem i czosnkiem

i smaczna i wygodna przekąska oraz szybkie i satysfakcjonujące śniadanie! Placki z cukinii z serem i czosnkiem to lekkie i zdrowe danie, które nie pozostawi nikogo obojętnym. Świetna przekąska o każdej porze dnia, może być podawana ze śmietaną i różnymi sosami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 32 % 9 g
181 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki z cukinii z serem i czosnkiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mam młodą cukinię, ważącą tylko 500 gramów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię i odetnij jej ogony po obu stronach. Możesz go obrać. Zetrzyj cukinię na grubej tarce do przestronnej miski. Jeśli pojawi się sok, należy go spuścić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wetrzyj w miskę i twardy ser. Dodaj jajko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jako przyprawy możesz użyć mieszanki mielonej papryki i odrobiny papryki. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do cukinii dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Wlej trochę mąki do miski. W zależności od soczystości cukinii mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Konsystencja masy cukinii nie jest płynna ani gęsta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Łyżką rozłóż trochę ciasta z cukinii i usmaż placki na małym ogniu z obu stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Naleśniki mają apetyczny złoty kolor. Cukinia jest bardzo szybko smażona.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż gotowe placki z cukinii na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Uzupełnij naleśniki kwaśną śmietaną i podawaj. Są bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy