skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie żywności przeznaczonej na receptę.
Krok 2:
Chleb kroimy na duże kawałki, przenosimy do miski z mlekiem. Zostawiamy go na chwilę, aby dobrze się namoczył. Do tego przepisu możesz, a nawet musisz użyć chleba, który nie jest pierwszą świeżością, na przykład wczoraj.
Krok 3:
Podczas gdy chleb zamoknie, zajmijmy się smalcem - naszym głównym składnikiem. Pokrój go na duże kawałki.
Krok 4:
Następnie przepuszczamy smalec i lekko wyciśnięty chleb przez maszynę do mięsa, naprzemiennie.
Krok 5:
Dokładnie umyj cytrynę i przepuść skórkę z cytryny przez drobną tarkę.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki przygotowane do mięsa mielonego: smalec z chlebem i skórką z cytryny. Sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Następnie formujemy kotlety i panierujemy je w mące,
Krok 8:
Smażyć półfabrykaty w oleju roślinnym, aż uzyskasz złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.
Krok 9:
Posiekaj pikantne zioła, pokrój pomidory w małe kostki. Posyp smażone kotlety bazylią i oregano, dodaj pomidory.
Krok 10:
Dusić nasze danie przez 8-10 minut na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką. Teraz wiesz, jak smażyć kotlety ze smalcu bez mięsa. A to całkiem proste!
takie wspaniałe jedzenie podbiło wszystkich moich krewnych, więc bardzo często proszą mnie o zrobienie właśnie takich kotletów. Okazują się tak miękkie, soczyste i bardzo smaczne, ale tylko wtedy, gdy przestrzegasz przepisu kulinarnego. Kotlety ze smalcu mogą stać się twoją specjalnością, spróbuj i jestem pewien, że bardzo ci się spodobają. Kiedyś zakochałem się w nich od pierwszej próby, chociaż sama nazwa trochę mnie zszokowała. Ten moment miał miejsce w domku mojego przyjaciela, gdzie świętowaliśmy jej rocznicę. Poczęstowała mnie tymi kotletami i poprosiła, żebym zgadł, z czego są uformowane. Nie mogłem nawet pomyśleć, że u ich podstaw leży smalec. Jakież było moje zdziwienie, kiedy tak się stało. Ogólnie radzę spróbować takich kotletów i zrobić własną opinię eksperta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Oregano - 25 kcal/100g