kotlety na smalcu i mleku duszone z warzywami

delikatne i satysfakcjonujące kotlety dla prawdziwych koneserów smalcu! Prosty przepis na naprawdę ekstrawaganckie danie. Myślę, że wielu z nas o tym nie słyszało. Jestem pewien, że po zapoznaniu się z tym daniem w rzeczywistości na pewno dołączysz do grona jego fanów, zwłaszcza jeśli kochasz smalec!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 70 % 45 g
węglowodany 23 % 15 g
473 kcal
IG: 7 / 33 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie żywności przeznaczonej na receptę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chleb kroimy na duże kawałki, przenosimy do miski z mlekiem. Zostawiamy go na chwilę, aby dobrze się namoczył. Do tego przepisu możesz, a nawet musisz użyć chleba, który nie jest pierwszą świeżością, na przykład wczoraj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy chleb zamoknie, zajmijmy się smalcem - naszym głównym składnikiem. Pokrój go na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przepuszczamy smalec i lekko wyciśnięty chleb przez maszynę do mięsa, naprzemiennie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie umyj cytrynę i przepuść skórkę z cytryny przez drobną tarkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki przygotowane do mięsa mielonego: smalec z chlebem i skórką z cytryny. Sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie formujemy kotlety i panierujemy je w mące,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć półfabrykaty w oleju roślinnym, aż uzyskasz złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj pikantne zioła, pokrój pomidory w małe kostki. Posyp smażone kotlety bazylią i oregano, dodaj pomidory.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić nasze danie przez 8-10 minut na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką. Teraz wiesz, jak smażyć kotlety ze smalcu bez mięsa. A to całkiem proste!

takie wspaniałe jedzenie podbiło wszystkich moich krewnych, więc bardzo często proszą mnie o zrobienie właśnie takich kotletów. Okazują się tak miękkie, soczyste i bardzo smaczne, ale tylko wtedy, gdy przestrzegasz przepisu kulinarnego. Kotlety ze smalcu mogą stać się twoją specjalnością, spróbuj i jestem pewien, że bardzo ci się spodobają. Kiedyś zakochałem się w nich od pierwszej próby, chociaż sama nazwa trochę mnie zszokowała. Ten moment miał miejsce w domku mojego przyjaciela, gdzie świętowaliśmy jej rocznicę. Poczęstowała mnie tymi kotletami i poprosiła, żebym zgadł, z czego są uformowane. Nie mogłem nawet pomyśleć, że u ich podstaw leży smalec. Jakież było moje zdziwienie, kiedy tak się stało. Ogólnie radzę spróbować takich kotletów i zrobić własną opinię eksperta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Oregano - 25   kcal/100g

Podobne przepisy