Serce indyka na patelni

Przygotuj bardzo smaczne i niezwykłe danie na obiad! Serce indyka na patelni to świetny pomysł na obiad, ponieważ jest zarówno smaczny, jak i korzystny, a gotowanie wcale nie jest trudne. Zestaw przypraw doskonale uzupełnia smak serc z indyka, grzyby dodają ciekawej nuty, a ogólnie okazuje się danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom i koneserom podrobów.
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 18 % 4 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Moje serca, przeciąć na pół, wyciąć naczynia, a następnie spłukać z zakrzepów krwi. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój serca na plastry o grubości około 3 mm.

2. Przenieś kawałki serc do miski, posyp papryką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dobrze wymieszaj rękami.

3. Myjemy marchewki, obieramy, kroimy w plasterki.

4. Por myjemy, kroimy na małe kawałki.

5. Obierz cebulę, drobno posiekaj.

6. Umyj grzyby, osusz i pokrój na małe kawałki.

7. Rozgrzej patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, do której wlewamy olej roślinny.

8. Obie cebule i marchewki wkładamy do oleju, gotujemy przez kilka minut mieszając.

9. Dodaj grzyby, gotuj jeszcze kilka minut.

10. Obierz ząbki czosnku, posiekaj i dodaj do patelni, wymieszaj.

11. Gotujemy wszystko, aż marchewki zmiękną (około 10 minut), po czym układamy serca, posypujemy wszystko solą i cukrem, dodajemy przyprawy i mieszamy.

12. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem przez 10 minut.

podawaj z dowolnym dodatkiem (serca są szczególnie dobrze połączone z różnymi zbożami), udekoruj cienko pokrojoną skórką ogórka na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Skórka, kora - 0   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g
  • Serce indyka - 128   kcal/100g

Podobne przepisy