skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje serca, przeciąć na pół, wyciąć naczynia, a następnie spłukać z zakrzepów krwi. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój serca na plastry o grubości około 3 mm.
2. Przenieś kawałki serc do miski, posyp papryką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dobrze wymieszaj rękami.
3. Myjemy marchewki, obieramy, kroimy w plasterki.
4. Por myjemy, kroimy na małe kawałki.
5. Obierz cebulę, drobno posiekaj.
6. Umyj grzyby, osusz i pokrój na małe kawałki.
7. Rozgrzej patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, do której wlewamy olej roślinny.
8. Obie cebule i marchewki wkładamy do oleju, gotujemy przez kilka minut mieszając.
9. Dodaj grzyby, gotuj jeszcze kilka minut.
10. Obierz ząbki czosnku, posiekaj i dodaj do patelni, wymieszaj.
11. Gotujemy wszystko, aż marchewki zmiękną (około 10 minut), po czym układamy serca, posypujemy wszystko solą i cukrem, dodajemy przyprawy i mieszamy.
12. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem przez 10 minut.
podawaj z dowolnym dodatkiem (serca są szczególnie dobrze połączone z różnymi zbożami), udekoruj cienko pokrojoną skórką ogórka na wierzchu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Skórka, kora - 0 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g
- Serce indyka - 128 kcal/100g