słodkie ciasto z posypką-rivelkuchen

godny bycia specjalnością! Dzieci szaleją! .
Andrzej SzpakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 69 % 42 g
300 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

jajka wymieszać z cukrem, dodać 1 łyżeczkę soli i wylać masło: kremowe i roztopione - dobrze wymieszać. Dodaj ciepłe mleko i stopniowo dodawaj mąkę i drożdże, około 700-850 gramów mąki. Odstaw ciasto 3 razy. 1\3 część ciasta odciąć, rozwałkować na szerokość blachy do pieczenia. Odstawiamy na 10-15 minut, po czym przebijamy całą podstawę widelcem, aby równomiernie upiec i nie powstały guzki. Na małe blachy do pieczenia otrzymasz 3 ciasta, jeśli masz duże blachy do pieczenia, podziel ciasto na dwie części, a otrzymasz dwa rivelkuchen.
posmaruj podstawę obfitą warstwą dżemu i równomiernie posadź Rivelle na całym cieście.
aby przygotować Rively, dodaj cukier do roztopionego ghee, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, aby uzyskać gęstą masę, podobną do plasteliny, a nie luźną. Oddziel grudki od ciasta i zrób z nich kulki rively, rozmiar, jak chcesz. A jeśli nie próbowałeś, eksperymentuj!

Piec Kuchen w piekarniku przez około 20-25 minut, aż ugotuje się w temperaturze 180 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy