wątróbka wołowa duszona z grzybami

bardzo smaczna wątroba, smaczna, delikatna, aromatyczna, niezwykła. Możesz podawać z dowolnym dodatkiem.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 28 % 5 g
106 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oczyść wątrobę z filmów.Umyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokroić na kawałki, jak wygodnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Moczyć w mleku przez 1 godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć z jednej strony przez 1-2 minuty, w zależności od grubości kawałka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Również usmaż po drugiej stronie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podsmaż cebulę z marchewką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój grzyby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj je do cebuli z marchewką.Dusić przez 3-5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz wszystkie składniki, zalej wodą i włóż śmietanę, sól, pieprz. I gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut.

wątroba jest bardzo delikatna i pyszna z każdym dodatkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy