Cesarski omlet Kaiserschmann

fantazyjny słodki omlet. Smakuje jak nasze naleśniki))). Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania na śniadanie ))))

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 60 % 15 g
131 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z 1 stół. łyżką cukru w mocną pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką i dodać mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj bez grudek i połącz z ubitymi białkami. Delikatnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz Jabłko, usuń rdzeń i pokrój na cztery połówki, a połówki pokrój w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj patelnię masłem rozłóż równomiernie masę i plasterki jabłka na wierzchu. Dodają też rodzynki na parze, ale to dla amatora, nie dodałem. Zamknij pokrywkę i smaż naleśnik na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie odwróć i smaż do miękkości. Chwilę przed przygotowaniem szpatułkami rozerwij naleśnik na kawałki. Gotowy omlet posyp cukrem pudrem. Jeść, najlepiej na gorąco.

popularny słodki omlet w Niemczech. Sam przepis pochodzi z Austrii - słodkie danie z mąki. Według legendy Kaiserschmarrn było ulubionym daniem cesarza austriackiego Franciszka Józefa I (1830-1916 ), skąd wzięła się nazwa. Inna legenda głosi, że cesarz bardzo lubił palachinki (słodkie naleśniki). Kiedy wychodzili zbyt Grubi lub rozdarli się podczas gotowania, nadworny kucharz podawał je służącym w mundurze kaiserschmarrna, ponieważ nie nadawały się na stół cesarza (z Wikipedii) wejdź, spróbuj...

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy