skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty
Krok 2:
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z 1 stół. łyżką cukru w mocną pianę.
Krok 3:
Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką i dodać mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj bez grudek i połącz z ubitymi białkami. Delikatnie wymieszaj.
Krok 4:
Obierz Jabłko, usuń rdzeń i pokrój na cztery połówki, a połówki pokrój w cienkie plasterki.
Krok 5:
Posmaruj patelnię masłem rozłóż równomiernie masę i plasterki jabłka na wierzchu. Dodają też rodzynki na parze, ale to dla amatora, nie dodałem. Zamknij pokrywkę i smaż naleśnik na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie odwróć i smaż do miękkości. Chwilę przed przygotowaniem szpatułkami rozerwij naleśnik na kawałki. Gotowy omlet posyp cukrem pudrem. Jeść, najlepiej na gorąco.
popularny słodki omlet w Niemczech. Sam przepis pochodzi z Austrii - słodkie danie z mąki. Według legendy Kaiserschmarrn było ulubionym daniem cesarza austriackiego Franciszka Józefa I (1830-1916 ), skąd wzięła się nazwa. Inna legenda głosi, że cesarz bardzo lubił palachinki (słodkie naleśniki). Kiedy wychodzili zbyt Grubi lub rozdarli się podczas gotowania, nadworny kucharz podawał je służącym w mundurze kaiserschmarrna, ponieważ nie nadawały się na stół cesarza (z Wikipedii) wejdź, spróbuj...
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g