wątroba królika na patelni

Lubisz gotować królika? Spróbuj ugotować jego wątrobę! To arcydzieło! Smak pieczonej wątroby królika idealnie komponuje się z aromatem borowików. To danie od kilku lat zachwyca nas wyrafinowaniem i bogactwem smaku. Właśnie z tym bezkonkurencyjnym przepisem chcę cię dzisiaj przedstawić-spróbuj :)
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 30 % 6 g
115 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

Zacznijmy od przygotowania wątroby, którą należy umyć, osuszyć, pozbyć się folii i pokroić na duże kawałki. Wcześniej musisz również przygotować grzyby: spłukać, osuszyć i grubo pokroić, zalać wrzącą wodą przez 15-20 sekund.

następnie musisz przygotować mieszankę do panierowania: wymieszaj mąkę kukurydzianą z solą, papryką i kozieradką. Ugotowane kawałki wątroby rozwałkować w panierce i smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni w oliwie z oliwek przez 2-3 minuty. Olej do smażenia jest wstępnie aromatyzowany czosnkiem (ząbki czosnku są miażdżone ostrzem noża i smażone na patelni na złoty kolor, a następnie wyrzucane).

Usuń wątrobę z patelni i połóż pory i cebulę posiekane na pół pierścienia, dodaj przygotowane grzyby, wodę i gotuj pod przykryciem przez 15-25 minut. Wlej śmietanę, trochę wody do półgotowanych grzybów i po ugotowaniu sosu dodaj smażoną wątrobę na patelnię.

wszystko delikatnie wymieszaj, pieprz, w razie potrzeby sól. Doprowadź wszystkie składniki do wrzenia, a następnie wyłącz ogrzewanie. Smażona wątroba królika jest gotowa!

podawaj gotowe danie na gorąco z ziołami i ulubionym dodatkiem. Do tego dania dobrze nadaje się gotowany ryż.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal / 100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g
  • Wątroba królika - 120   kcal/100g

Podobne przepisy