wątróbka wieprzowa gotowana
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj wątrobę pod bieżącą wodą, a następnie usuń z niej folię (jeśli wątroba jest zamrożona, należy ją najpierw rozmrozić, wolę kupić świeżą).
2. Włóż wątrobę do miski i napełnij mlekiem, pozostaw do namoczenia na pół godziny.
3. Teraz wkładamy podroby do rondla, wlewamy wodę, wlewamy sól i dodajemy liść laurowy. Wysyłamy patelnię do ognia i doprowadzamy do wrzenia.
4. Od momentu wrzenia wątroba gotuje się przez 35-40 minut. Aby sprawdzić produkt pod kątem gotowości, wystarczy przekłuć wątrobę nożem-jeśli wycieknie czerwonawy płyn, musisz ugotować więcej, jeśli jest lekki - wątroba jest gotowa.
możesz podawać wątrobę z ulubionym dodatkiem lub po prostu z sałatką warzywną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g