wątróbka wieprzowa gotowana

nie zapomnij o zaletach wątroby wołowej, włącz ją do swojego menu! Gotowana wątroba wołowa to najzdrowsze danie! Możesz podawać z sałatką ze świeżych warzyw, z dodatkiem zbóż lub ziemniaków. Ważne jest, aby przed gotowaniem namoczyć wątrobę w mleku, aby gotowe danie nie było gorzkie.
ulia-ufAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 11 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 21 % 4 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Dokładnie umyj wątrobę pod bieżącą wodą, a następnie usuń z niej folię (jeśli wątroba jest zamrożona, należy ją najpierw rozmrozić, wolę kupić świeżą).

2. Włóż wątrobę do miski i napełnij mlekiem, pozostaw do namoczenia na pół godziny.

3. Teraz wkładamy podroby do rondla, wlewamy wodę, wlewamy sól i dodajemy liść laurowy. Wysyłamy patelnię do ognia i doprowadzamy do wrzenia.

4. Od momentu wrzenia wątroba gotuje się przez 35-40 minut. Aby sprawdzić produkt pod kątem gotowości, wystarczy przekłuć wątrobę nożem-jeśli wycieknie czerwonawy płyn, musisz ugotować więcej, jeśli jest lekki - wątroba jest gotowa.

możesz podawać wątrobę z ulubionym dodatkiem lub po prostu z sałatką warzywną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy