gotowana kiełbasa z kurczaka

gotowana kiełbasa z kurczaka z przyprawami w stylu domowym. Dzięki przyprawom kiełbasa z kurczaka ma bardzo apetyczny smak. Przyprawy można dodawać do różnych upodobań, a jeśli chcesz bardziej dietetyczne danie, możesz gotować bez przypraw. Mięso mielone z kurczaka jest gotowe, tłuste.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 76 % 19 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 8 % 2 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować kiełbasę z kurczaka, weź filet z jednej piersi z kurczaka, ważący 500 g, 200 gotowego mielonego kurczaka, jedno jajko, 100 ml mleka i łyżeczkę soli i przypraw: paprykę, Curry, kurkumę, a także szczyptę czarnego i ziela angielskiego mielonego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka przechodzi przez maszynę do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz mielonego kurczaka, zmielonego fileta z kurczaka, wbij jajko, wlej mleko i dodaj sól z przyprawami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masę kiełbasy dobrze zagniatamy łyżką, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż powstałą mieloną kiełbasę do rękawa lub torby do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tworzymy kiełbasę w torbie, jeśli jest to Rękaw, to mocno zawiązujemy końce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naprawiamy powstałą kiełbasę folią spożywczą, owijając ją wzdłuż i wszerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zanurz przygotowaną kiełbasę drobiową w garnku z wrzącą wodą i gotuj przez godzinę na małym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowaną kiełbasę drobiową po godzinie wyjmujemy z patelni, kładziemy na talerzu i pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej schłodzić go w lodówce przez 2-3 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed podaniem uwolnij gotowaną kiełbasę z kurczaka z folii.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż kiełbasę z kurczaka na talerzu w całości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie pokrój kiełbasę w kółka i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy