skład / składniki
metoda gotowania
myjemy tuszę kurczaka, oczyszczamy z pozostałych piór, wkładamy do emaliowanej (można wziąć stal nierdzewną) patelni, zalewamy do połowy wodą.
obieramy i myjemy cebulę i marchewkę, a następnie grubo kroimy i wysyłamy na patelnię do kurczaka. Kładziemy tam suszone zioła (na przykład pietruszkę i korzeń selera) oraz przyprawy do smaku, sól i pieprz.
wysyłamy patelnię do dużego ognia i doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut (nie zapomnij usunąć piany).
wyjmij tuszę z patelni, pozwól jej wyschnąć (kurczak nie ugotował się w tym czasie, jest na wpół ugotowany - to normalne). Teraz nadszedł czas, aby umieścić go w wędzarni na dwie lub trzy godziny (gotowość zależy od wyglądu kurczaka - powinien stać się bardzo rumiany, prawie brązowy).
po zakopaniu kurczaka schładzamy go i podajemy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g