wędzenie gotowanego kurczaka

Niesamowite mięso drobiowe! Trzeba spróbować! Gotowany wędzony kurczak jest dokładnie tym, czego potrzebujesz! Mięso jest aromatyczne, gęste, smaczne. Będziesz musiał poświęcić dużo czasu, ale to głównie przygotowanie, a wynik jest tego wart.
LondonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 16 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

myjemy tuszę kurczaka, oczyszczamy z pozostałych piór, wkładamy do emaliowanej (można wziąć stal nierdzewną) patelni, zalewamy do połowy wodą.

obieramy i myjemy cebulę i marchewkę, a następnie grubo kroimy i wysyłamy na patelnię do kurczaka. Kładziemy tam suszone zioła (na przykład pietruszkę i korzeń selera) oraz przyprawy do smaku, sól i pieprz.

wysyłamy patelnię do dużego ognia i doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut (nie zapomnij usunąć piany).

wyjmij tuszę z patelni, pozwól jej wyschnąć (kurczak nie ugotował się w tym czasie, jest na wpół ugotowany - to normalne). Teraz nadszedł czas, aby umieścić go w wędzarni na dwie lub trzy godziny (gotowość zależy od wyglądu kurczaka - powinien stać się bardzo rumiany, prawie brązowy).

po zakopaniu kurczaka schładzamy go i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy